Oehoe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oehoe
Bubo bubo

Uhu-muc.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa en Azië
Leefomgeving Bossen en vlakten
Behoort tot de Uilen, Roofvogels, Vogels

Bubo bubo distribution map.png

Portaal Portal.svg Biologie

De Oehoe is een vogelsoort. Het is een ondersoort van de uil. De Oehoe behoort tot de groep van roofvogels. De naam komt van de kreet van de oehoe: "Oehoe, oehoe!" Aan zijn oranje ogen kan je zien dat hij een nachtjager is en goed kan zien in het donker.

Leefgebied

De Oehoe is de grootste uilensoort die in Nederland voorkomt. De Oehoe leeft in het wild in Nederland sinds de jaren 90’. Ze komen tegenwoordig het meeste voor in Rusland en in Afrika. In Afrika heb je ook nog de woestijn-Oehoe, een ondersoort van de Oehoe die speciaal op het leven in de woestijn is ingesteld. De Oehoe is al langere tijd een zeldzame vogel en komt steeds minder vaak voor in het wild.

Broeden

Oehoes nestelen in nissen, holtes en rotswanden. Soms broed de Oehoe ook gewoon op de grond, maar meestal zoekt ze het hoger op. Hoe dichter bij de grond, hoe meer gevaar de jongen lopen en dat willen de Oehoe's natuurlijk wel voorkomen. Het wijfje legt dan 1 tot 3 witte eitjes en broed ze dan na ongeveer 35 dagen uit. De jongen vliegen dan in het rond. Na 5-6 weken verlaten ze het nest en na 2 weken kunnen ze dan al erg goed vliegen.

Beschrijving

De Oehoe is een grote zware uil met oranje ogen en bewegelijke oor-pluimen. Hij is bruin van kleur met een donkeren vlek en streeptekening. Het wijfje is meestal groter en zwaarder dan het mannetje. De kleur is bij mannetjes en vrouwtjes wel hetzelfde. De Oehoe is de grootste en zwaarste uilensoort ter wereld. De vleugel spanwijdte van een vrouwtje is tussen de 140 en de 200 cm (wel twee meter) en ze wegen ongeveer 5 kilo.

Voedsel

Oehoes voeden zich vooral met kleine zoogdieren zoals ratten, muizen, konijnen en hazen. Ze vangen zelf ook grotere vogels zoals kraaien, duiven en meerkoeten. Ook eten ze insecten en kleine reptielen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oehoe&oldid=793557"