Ohio

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Ohio
The Buckeye State

Flag of Ohio.svg Seal of Ohio.svg Ohio in United States.svg

Hoofdstad Columbus
Aantal inwoners 11.799.448 (2020)
Oppervlakte 116.096 km²
Gouverneur Mike DeWine (R)
Lid van de VS sinds 1803
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Ohio

Ohio is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. Ohio ligt in het noordoosten van het land aan de Grote Meren. De afkorting van Ohio is OH. De bijnaam is The Buckeye State (een Ohio Buckeye is een boomsoort). De staat heeft iets minder dan 12 miljoen inwoners. Hiermee is Ohio een van de meest bevolkte staten van het land. In het oosten grenst Ohio aan Pennsylvania, in het zuidoosten aan West Virginia, in het zuiden aan Kentucky, in het westen aan Indiana, in het noordwesten aan Michigan en in het noorden aan het Eriemeer (en daarmee aan Canada). De hoofdstad van de staat is Columbus.

De staat is vernoemd naar de Ohiorivier. Aan het einde van de 18e eeuw vonden er veel gevechten tussen Indianen en de Amerikaanse kolonisten plaats in de staat. Het was onderdeel van het Noordwestterritorium, maar trad als 17e staat toe in 1803. In de 19e eeuw werd Ohio een industrieel centrum met veel uitvinders, waaronder Thomas Edison en de gebroeders Wright. Ohio wordt ook the mother of presidents genoemd, aangezien zeven Amerikaanse presidenten uit Ohio kwamen. Ohio was een van de rijkste staten van het land, maar na de jaren 1970 vertrok veel industrie uit de staat. Ohio heeft tegenwoordig te maken met een hoge werkloosheid. Veel mensen verhuizen hierdoor naar alle staten.

Ohio is ook de enige staat met een vlag die niet rechthoekig is. Ohio is een typische swing state, die zowel door Republikeinen als Democraten gewonnen kan worden. Aangezien Ohio veel kiesmannen heeft wordt er dan ook om Ohio gestreden. Een bekende uitspraak is "As Ohio goes, so goes the nation" (Ohio stemt zoals het land stemt). Dit betekent dat de kandidaat die Ohio wint ook president wordt (al is dit niet altijd het geval).

Geografie

Landschap

De bossen van Ohio

Ohio is vernoemd naar de Ohiorivier, die de zuidelijke grens met West Virginia en Kentucky vormt. In het noorden ligt het Eriemeer, dat een van de Grote Meren is op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Het zuidoosten van de staat behoort tot de Appalachen. De rest van de staat is vrij vlak. In het noorden ligt een groot moeras, de Great Black Swamp. Het noordwesten behoort tot het Allegheny Plateau, dat meer heuvelachtig is.

Naast de Ohio stromen ook andere rivieren door de staat heen, zoals de Cuyahoga, de Great Miami en de Maumee. Overigens komen overstromingen vaak voor in Ohio. Daarnaast zijn er verschillende kanalen die de rivieren verbinden. Deze werden vroeger door de industrie gebruikt voor het vervoer van goederen.

Grote steden

Grootste steden van Ohio

Downtown Columbus View from Main St Bridge.jpg
Columbus
Downtown Cincinnati viewed from Devou Park.jpg
Cincinnati

Nummer Stad Inwoners County

Cleveland Skyline (35041410556).jpg
Cleveland
East Side Commercial Block.jpg
Toledo

1. Columbus 905.748 Franklin County
2. Cleveland 372.624 Cuyahoga County
3. Cincinnati 309.317 Hamilton County
4. Toledo 270.871 Lucas County
5. Akron 190.469 Summit County
6. Dayton 137.644 Montgomery County
7. Parma 81.146 Cuyahoga County
8. Canton 70.872 Stark County
9. Lorain 65.211 Lorain County
10. Hamilton 62.082 Butler County

Klimaat

Ohio heeft over het algemeen twee soorten klimaat. In het noorden van de staat heerst een landklimaat met koude winters en hete zomers. In het zuiden is er een subtropisch klimaat met zachtere winters en warme zomers. In heel Ohio is er sprake van een vochtig klimaat met regenval door het gehele jaar. Dit komt vooral doordat Ohio aan het Eriemeer ligt, waardoor veel regen valt. In het noorden van de staat kan ook veel sneeuw vallen in de winter. Dit gedeelte behoort tot de zogeheten Snow Belt.

Ook tornado's kunnen voorkomen in de staat. Deze wervelwinden komen vaak voor op het platteland. Ze kunnen veel schade aanrichten, maar vaak is dit maar een klein gebied.

Ohio na een sneeuwstorm

Bevolking

Algemeen

Ohio heeft 11,8 miljoen inwoners en is hiermee qua inwonersaantal een van de grootste staten. Ohio had ooit een snel groeiende bevolking, maar de groei gaat steeds minder snel. Tegenwoordig groeit de bevolking van de staat slechts een beetje per jaar. Dit heeft ermee te maken dat veel industrie sinds de jaren 1970 uit Ohio vertrekt naar andere staten en landen. Veel jongeren besluiten hierdoor ook naar andere staten te verhuizen. De bevolking stijgt nog steeds door immigratie.

72% van de bevolking bestaat uit blanke Amerikanen, 16% uit Afro-Amerikanen, 3% uit Aziatische Amerikanen en 6% uit Latino's. De meeste inwoners van Ohio hebben een Duitse, Ierse, Engelse of Poolse migratieachtergrond. Voornamelijk veel migranten uit Ierland kwamen naar de staat om op het land te werken. Een belangrijke groep in Ohio zijn de Amish, die voornamelijk in het oosten van de staat wonen.

Taal

Volgens de grondwet heeft Ohio geen officiële taal. Toch kan het Engels als officiële taal gezien worden, aangezien het bijna altijd gesproken wordt. Ook het onderwijs, de rechtspraak en de politiek gebruiken het Engels als officiële taal. Veel inwoners spreken ook enkel Engels.

De tweede taal is het Spaans, gevolgd door het Duits, Chinees en Arabisch. Ohio heeft het grootste aantal sprekers van het Sloveens van het gehele land. Na Pennsylvania heeft Ohio ook het grootste aantal sprekers van het Pennsylvania Dutch, dat door de Amish genoemd wordt.

Religie

73% van de inwoners van de staat is christelijk. Hiervan is 53% protestants, 18% katholiek en 1% Mormoons. Voornamelijk het evangelicisme is een belangrijke protestantse stroming. 22% van de inwoners hangt geen religie aan of is ongelovig.

Kleinere religies zijn het jodendom en de islam.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Ohio

Het dagelijks bestuur van Ohio ligt in handen van een gouverneur. De gouverneur wordt om de vier jaar gekozen en kan één keer herkozen worden. De huidige gouverneur van Ohio is Mike DeWine van de Republikeinse Partij. Hij wordt geholpen door een luitenant-gouverneur, ook rechtstreeks gekozen wordt. De luitenant-gouverneur volgt de gouverneur op wanneer deze aftreed. Ook veel ministers worden direct door de bevolking gekozen.

Daarnaast heeft Ohio een parlement, de Ohio General Assembly. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 99 leden die iedere twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 33 leden die iedere vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Republikeinse Partij een meerderheid. De overige zetels worden opgevolgd door de Democratische Partij.

Bestuurlijke indeling

Ohio is verdeeld in 88 county's. Hieronder een kaart waarop deze allemaal zichtbaar zijn:

Ohio Counties Labeled White.svg

Federale politiek

Ohio is een swing state. Dit betekent dat tijdens de presidentsverkiezingen zowel Republikeinen als Democraten kans maken om de staat te winnen. Aangezien Ohio veel kiesmannen heeft, wordt er altijd veel campagne gevoerd in de staat. Sinds 1896 is Ohio altijd gewonnen door de kandidaat die uiteindelijk ook president werd met drie uitzonderingen. In 1944 won Thomas E. Dewey de staat, terwijl Franklin D. Roosevelt president werd. In 1960 won Richard Nixon de staat, terwijl John F. Kennedy president werd. In 2020 won Donald Trump de staat, terwijl Joe Biden president werd. Desondanks wordt vaak naar Ohio gekeken als teken wie president wordt. Hiervan komt het gezegde So Ohio goes, goes the nation (Ohio stemt als het land stemt).

Zeven presidenten kwamen uit Ohio en hierdoor wordt Ohio de Mother of presidents (moeder van presidenten) genoemd. Dit waren Ulysses S. Grant, Rutherford B. Hayes, James A. Garfield, Benjamin Harrison, William McKinley, William Howard Taft en Warren G. Harding. Ook president William Henry Harrison leefde het grootste gedeelte van zijn leven in Ohio, hoewel hij geboren was in Virginia.

In het Amerikaans Congres wordt Ohio vertegenwoordigd door 16 afgevaardigden en twee senatoren. Van de 16 afgevaardigden zijn er 12 Republikeins en 4 Democratisch. Van de twee senatoren zijn is er eentje (Sherrod Brown) Democraat en eentje (Rob Portman) Republikein.

Economie

Landbouw in Ohio

Ohio is nog steeds een van de rijkste staten van de Verenigde Staten. De economie van Ohio is groter dan die van Argentinië. Ohio behoort tot de zogeheten Rust Belt, wat ooit het industriële centrum van de Verenigde Staten was. Ohio was een van de belangrijkste staten in deze Rust Belt. Sinds de jaren 1980 zijn veel fabrieken verhuisd naar andere staten of het buitenland, aangezien de lonen hier lager lagen. Hierdoor ontstond een grote werkeloosheid. Nog steeds heeft Ohio hiermee te maken. Ohio heeft nog steeds veel industrie, maar veel minder dan vroeger. 8% van de producten in de Verenigde Staten komen uit Ohio. Voor sommige dingen, zoals staal en voertuigen, is dit zelfs 14 of 17%.

Ook de landbouw was ooit erg belangrijk, maar ook veel boerderijen verhuizen. Belangrijke producten uit Ohio zijn kaas, eieren, sojabonen en graan. Ohio is ook de grootste maker van ketchup wereldwijd. Tegenwoordig worden ook tuin- en kamerplanten in Ohio gekweekt. Hierdoor vindt je veel broeikassen in de staat.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ohio&oldid=732075"