Ontlasting

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poep

Poep (ook wel ontlasting, uitwerpselen of met een duur woord fecaliën genoemd het wordt in de zorg ook wel DEF genoemd en dat staat voor defecatie.) is de naam voor onverteerbare restjes van het voedsel dat is gegeten. Naast het verteerde voedsel zitten er ook bacteriën (helft van het gewicht) en darmwandcellen (maximaal 10 gram) in de uitwerpselen.

De reis van je eten begint al in de mond. Daar wordt het door de kiezen gemalen, daarna gaat het via de slokdarm naar de maag, waar er zuren bijkomen die de voedingsstoffen eruit halen. Daarna gaat de rest de dunne darm in, daar komt bloed doorheen. Daarna gaat het op weg naar de dikke darm waar het water eruit wordt gehaald. Vervolgens gaan de uitwerpselen via de wc naar het riool.

Hoe langer je wacht met naar de wc gaan, des te meer water eruit wordt gehaald en dan is het dus moeilijker om de uitwerpselen naar buiten te krijgen.

Wat hoort er niet in ontlasting te zitten

In de ontlasting horen het volgende dingen niet in zitten

  • Mag geen grijze stof kleur hebben anders werkt je galblaas niet meer want die zorgt voor de kleur van ontlasting
  • Het mag niet zwart zijn : want dan heb je melena dan dit ergens boven in lichaam een bloeding dus je maag slokdarm of dunnen darm want ijzer werkt in het bloed waardoor het zwart wordt en je ontlasting ook.
  • Er mag geen bloed in de ontlasting zitten : Want dan zit er ergens een ontsteking en vaak bij ouderen mensen betekent het dat ieman darmkanker heeft.
  • Als er alleen bloed bij afvegen is kan het door aambeien uit gestoken aderen door te veel persen. komen of door Fissuur scheurtje bij e anus

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ontlasting&oldid=743396"