Opwarming van de Aarde

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Opwarming van de aarde)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Global warming is de opwarming van de Aarde. De laatste tijd horen we vaak dat de aarde aan het opwarmen is. Dit komt door het versterkt broeikaseffect. In de lucht zitten broeikasgassen. Deze gassen zorgen ervoor dat er op aarde een fijne temperatuur is, rond de 15 graden Celsius. Zonder deze broeikasgassen zou het op aarde maar liefst -18 graden Celsius zijn! Doordat er steeds meer broeikasgassen komen, wordt het steeds warmer op aarde.

Oorzaken

De opwarming van de aarde komt onder andere door het gebruik van veel elektriciteit en door de uitlaatgassen. Bijna iedereen heeft een auto en deze zorgen ervoor dat er veel CO2 in de lucht komt. CO2 komt ook in de lucht door fabrieken met hun grote schoorstenen. In een aantal landen worden er bomen gekapt. Bomen nemen ook CO2 op. Als de bomen gekapt worden, komt er nog meer CO2 vrij. Een ander gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde is Methaan. Dit komt bijvoorbeeld in de lucht als koeien scheten laten. Hoe meer koeien we dus op de wereld hebben, hoe meer Methaan er in de lucht terecht komt. Er zijn nog veel meer broeikasgassen op aarde, maar CO2 en Methaan hebben de meeste invloed op de opwarming van de aarde.

Een andere oorzaak is dat er steeds meer mensen op aarde komen omdat er minder mensen dood gaan en mensen steeds ouder worden. Meer mensen zorgen voor meer vervuiling,

Jakarta overstroming 2002.JPG
Post Forest Fire.jpg
Een ijsbeer op een heel klein stukje ijs

Gevolgen

Er zijn een aantal gevolgen van de opwarming van de aarde. Er zijn er bijvoorbeeld grote gevolgen voor het klimaat of de natuur. Daarnaast kunnen er ook gevolgen zijn voor de mensen.

Meer water en overstromingen

Doordat het op aarde warmer wordt, smelten de ijskappen op Antarctica. Daardoor stijgt het zeeniveau van de zeeën. Dit betekent dat er steeds meer water in de zee komt. Dit zorgt ervoor dat de kans op overstromingen in de wereld groter wordt. In Nederland zullen we niet zo heel snel last krijgen van overstromingen. Dit komt omdat wij veel geld hebben uitgegeven om de dijken en dammen in Nederland extra stevig te maken. Armere landen in de wereld hebben een grotere kans dat er een overstroming kan komen. Zij hebben minder geld om de overstroming tegen te gaan. Het eiland Sulawesi is hier een voorbeeld van. Dit eiland hoort bij Indonesië en daar is in oktober 2018 een grote overstroming geweest. Hierbij zijn veel mensen overleden en andere mensen zijn hun huis kwijtgeraakt.

Warmte en droogte

Door de opwarming van de aarde wordt het erg droog in de wereld. Hierdoor kunnen veel planten en bomen niet meer groeien en ontstaan er veel bosbranden. Daarnaast kunnen de oogsten van boeren mislukken, waardoor de boeren geen geld meer kunnen verdienen. Als het heel droog wordt, is er ook minder water en eten voor de mensen. Mensen in armere landen kunnen daardoor sneller uitdrogen of verhongeren. De warmte en droogte is ook slecht voor veel dieren. Door de droogte verdwijnt het gebied waar de dieren leven. Vissen en andere zeedieren die bijvoorbeeld in het koraal leven, gaan dood omdat het koraal verdwijnt. Dit geldt ook voor pinguïns en ijsberen die op de Noordpool leven. Door de warmte smelten de ijsbergen en blijft er geen plek meer over om te leven. Veel diersoorten worden daarom met uitsterven bedreigd.

Gevolgen in Nederland

In Nederland kunnen we de opwarming van de aarde goed terug zien in de verschillende seizoenen. In de lente, winter en herfst zal er steeds vaker regen, hagel of sneeuw gaan vallen. Daarnaast zal het in de wintermaanden een stuk warmer zijn dan we gewend zijn van vroeger. Dit betekent dat de sneeuw minder snel zal blijven liggen en dat we ook minder snel op natuurijs kunnen gaan schaatsen. In de zomer zullen we juist het tegenovergestelde gaan zien. In deze maanden zal het droger en warmer zijn, waardoor de kans op een hittegolf groter wordt. We spreken van een hittegolf als het in Nederland 5 dagen boven de 25 graden Celsius is geweest. Daarvan moeten 3 dagen zelfs boven de 30 graden Celsius zijn geweest! Dit lijkt natuurlijk heel erg fijn, want we kunnen vaker zwemmen of op het strand liggen. Toch is dit niet altijd goed, aangezien dieren en oudere mensen veel last kunnen krijgen van de warmte.

Wat te doen?

Er moet best veel gebeuren om de opwarming van de aarde op te lossen. Toch zijn er veel kleine dingen die jij in je dagelijks leven kan doen om te helpen het probleem op te lossen! Je kan bijvoorbeeld niet te snel de airconditioning aanzetten als je het te warm hebt. Ook kan je proberen iets minder lang te douchen. Als iedereen iets korter gaat douchen, blijft er meer water over om te gebruiken voor andere dingen. Als laatste kan je vragen aan je ouders om vaker de fiets te pakken of vaker te gaan lopen. Als minder mensen de auto gebruiken om weg te gaan, komt er minder CO2 in de lucht. Dit helpt heel erg om de opwarming van de aarde op te lossen!

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opwarming_van_de_Aarde&oldid=576362"