Oranjesluizen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat zijn de Oranjesluizen?

De Oranjesluizen zijn sluizen die bij Amsterdam-Noord liggen. Ze zijn geopend in 1872 door koning Willem III. Ze liggen bij de Schellingwouderbrug, aan het einde van het Noordzeekanaal.

De Oranjesluizen vanuit de lucht

De Oranjesluizen en het Noordzeekanaal

Het Noordzeekanaal op een satellietfoto

Waarom was het Noordzeekanaal belangrijk voor Amsterdam? Het was handig dat het Noordzeekanaal werd gegraven, want er werd in Amsterdam veel gehandeld met schepen. Die schepen konden Amsterdam moeilijk bereiken. Ze moesten een omweg maken door de Zuiderzee of door het Noordhollands Kanaal. In dat kanaal waren veel bochten en bruggen. Grote stoomschepen moesten er doorheen getrokken worden met touwen.

Er moest een oplossing komen. Al in 1600 werd nagedacht over een kanaal van Amsterdam naar de Noordzee. Op 8 maart 1865 ging de eerste schep in de grond voor het Noordzeekanaal. Dat werd een breed kanaal van 30 kilometer lang zonder bochten en bruggen. Grote schepen konden nu vanaf de Noordzee naar Amsterdam varen.

Koning Willem III en de Oranjesluizen

Koning Willem III

De Oranjesluizen liggen aan het einde van het Noordzeekanaal. Koning Willem III heeft de eerste steen voor de sluizen gelegd. Dat was op 29 april 1870. De Oranjesluizen zijn geopend op 18 maart 1872. Op 25 september 1872 voer het eerste schip door de sluizen. De sluizen zijn 24 meter breed en 200 meter lang. Ze zijn vernoemd naar koning Willem III.

Gedenksteen

Hoe werken de Oranjesluizen?

De Oranjesluizen kunnen open en dicht om boten door te laten varen. Zo kunnen ze van de ene naar de andere kant varen. Als de sluisdeuren open zijn dan kunnen de boten er langs, en als ze dicht zijn moeten ze stoppen.

Je kunt over de sluisdeuren heen lopen. Ze zijn 10 meter breed en er zijn hekken voor de veiligheid. Als de deuren dicht zijn, kun je oversteken en als de deuren open zijn, moet je wachten. Je moet soms wel een half uur wachten.

Als je op de sluisdeuren staat, dan word je duizelig.

Sluisdeuren gaan open
Boten varen naar binnen
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oranjesluizen&oldid=579123"