Orgaandonatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een orgaan donatie is nodig als je lichaam niet helemaal meer goed werkt het kan dan zijn dat je organen beschadigd zijn

Eerste donatie Orgaantransplantatie is nog een hele nieuwe operatie. Het is vooral gekomen na de 2e wereldoorlog. Na veel onderzoek in laboratoria werd uiteindelijk op 23 december 1954, met succes een niertransplantatie tussen twee broers (een eeneiige tweeling) uitgevoerd in Boston door het team van professoren Murray en Merrill. Hiervoor was in Boston al vaker een transplantatie uitgevoerd, maar die mislukten tot nu toe altijd. Deze niertransplantatie was de eerste gelukte transplantatie en Murray heeft hiervoor in 1990 de Nobelprijs gekregen. In Nederland werd in 1966 in het Academisch Ziekenhuis van Leiden een nier van een moeder naar haar zoon getransplanteerd. In Wenen werd in 1905 al een hoornvliestransplantatie uitgevoerd. De eerste Nederlandse harttransplantatie vond in 1984 in Rotterdam plaats. Sinds 1989 worden ook longtransplantaties uitgevoerd in Groningen waar in 1996 de eerste hartlongtransplantatie verricht werd. In de toekomst zal het aantal orgaandonaties steeds groter worden. Het is nu ook zo dat je een dunne darm kan doneren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Orgaandonatie&oldid=507115"