Paard van Troje

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Trojaanse oorlog was volgens de mythe een oorlog die ging om een vrouw met de naam Helena. Het was de allermooiste vrouw op aarde.
Ze was getrouwd met de Spartaanse koning Menelaos, maar de Trojaanse prins Paris had haar geschaakt (meegenomen). Haar man was woedend toen hij erachter kwam dat zijn vrouw vrijwillig meegegaan was. Hij besloot alle Griekse koningen bijeen te roepen en een oorlog te beginnen tegen Troje.

List

De oorlog duurde 10 jaar lang, en het leek er nog niet op dat er iemand ging winnen. Daarom bedacht de Griek Odysseus een list: de Grieken bouwden een gigantisch houten paard en lieten dat achter op de kust van Troje, de Grieken waren weggevaren, maar eigenlijk lagen ze gewoon achter het dichtstbijzijnde eiland. De Trojanen zagen het paard en geen Grieken. Ze waren hartstikke blij: eindelijk waren de Grieken weg! De Trojanen dachten dat het een offer was. Het paard van Troje werd daarom mee naar binnen genomen, terwijl Paris zei dat ze het paard moesten verbranden.
Het paard werd toch mee naar binnen genomen en er werd feest gevierd. Toen 's nachts iedereen sliep ging het paard open en kwam er een klein Grieks leger uit. Zij vermoordden de wachten en lieten de rest van het Griekse leger binnen. Zo viel de stad Troje. Er was weinig hoop meer voor de inwoners van Troje, maar een paar vrouwen konden nog door een andere ingang ontsnappen. Paris is later ook gesneuveld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paard_van_Troje&oldid=674555"