Pacman

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Computerspel Pacman (1980) vormde, samen met spellen als Pong (1972) en Donkey Kong (1982), het begin van de videogame.

Eenvoud

De kracht van Pacman (van Atari) school in de eenvoud. Een klein, eendimensionaal, geel, rond mannetje met hapmondje raast verdwaald door een doolhof. De speler laat het pacmannetje zoveel mogelijk witte stipjes oppeuzelen en ontwijkt tegelijkertijd monsters met namen als Blinky, Pinky, Inky en Clyde. Er bestond zelfs een Miss Pacman (geel rondje kreeg rood strikje), speciaal voor meisjes.

Verslavend

Pacman was eenvoudig, hypnotiserend en verslavend. Je kon het spelen in speelhallen, in de snackbar of thuis op een van de eerste Atari-spelcomputers, ook wel console genoemd. Échte computers waren duur: consoles boden een goedkoop alternatief. Pas in de jaren negentig kochten steeds meer mensen een computer. Tegenwoordig verschijnen klassieke spellen weer op mobiele telefoons. Deze trend heet retrogaming.. De simpele spellen blijken uiterst geschikt voor gsms, met hun kleine schermpjes en lage pixeldichtheid. En ze zijn nog steeds even verslavend.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pacman&oldid=512792"