Paleis op de Meir

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Paleis op de Meir

Het Paleis op de Meir is een paleis in de Belgische stad Antwerpen. Het Paleis op de Meir is vernoemd naar de straat de Meir, waar het paleis ook staat. Vroeger was het paleis een koninklijk paleis, maar tegenwoordig is het in bezit van de organisatie Herita.

Geschiedenis

Het paleis is gebouwd in het midden van de 18de eeuw. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Johan Alexander van Susteren en werd ontworpen door Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge. In 1811 kocht Napoleon Bonaparte het paleis, hij had er interesse in door de ligging. Napoleon liet het paleis verbouwen, maar heeft er nooit in verbleven. Wel heeft de Russische tsaar Alexander I in het paleis gewoond. Nadat Napoleon werd verslagen en België bij Nederland gevoegd werd, kwam het paleis in bezit van koning Willem I. Hij liet de Zaal der XVII provinciën bouwen. Na de Belgische Revolutie kwam het paleis in bezit van het Voorlopig Bewind. De Belgische koningen gebruikten het paleis nu als ontvangstruimte voor gasten die via de Antwerpse haven waren binnengekomen. Koning Leopold II liet een Spiegelzaal in het paleis bouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef koning Albert I kort in het paleis. In 1969 werd het paleis met de meubels gegeven aan het Ministerie van Cultuur. In 2001 werden de muren en het dak van het paleis gerestaureerd. In 2004 werd het paleis gegeven aan Erfgoed Vlaanderen en op 12 maart 2010 keerden de meubels terug in het paleis. Tussen 2001 en 2010 stonden deze in het Koninklijk Paleis van Brussel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_op_de_Meir&oldid=650683"