Paus Gregorius XIII

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paus Gregorius XIII

Paus Gregorius XIII heette eigenlijk Ugo met zijn voornaam en hij was in 1502 in Bologna geboren. Hij werd op 13 mei 1572 de paus van Rome. Zijn belangrijkste daad was het instellen van de gregoriaanse kalender. Dat is de kalender die we nog steeds gebruiken. Het probleem van die tijd was dat het jaar eigenlijk te kort was omdat er geen Schrikkeljaar en geen Schrikkeldag bestond. Daardoor was het jaar te kort in vergelijking met de omloop van de zon. De jaargetijden begonnen steeds meer naar voren te schuiven. Om zo de toen bestaande juliaanse kalender te corrigeren, werden 10 dagen overgeslagen. In 1582 versprong de de datum van 4 oktober naar 15 oktober.

De verandering werd in de hele Katholieke wereld overgenomen. De leiders van de landen in de protestante wereld wilden die verandering niet invoeren, waardoor het jarenlang in Europa onduidelijk was welke datum het eigenlijk was. De leiders in de orthodoxe wereld hebben zelfs nog langer gewacht met het invoeren van de nieuwe kalender die genoemd werd naar paus Gregorius XIII. Leiders in de islamitische wereld hanteren een maankalender. Om die reden schuiven hun feestdagen ieder jaar hun feestdagen een aantal dagen naar voren.

Hij is gestorven in 1585.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paus_Gregorius_XIII&oldid=669018"