Pedagoog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pedagoog

Een pedagoog is gespecialiseerd in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Hierbij kijkt hij naar de verschillende ontwikkelingen van het kind. Denk hierbij aan de sociale-emotionele ontwikkeling (dus de omgang met andere en eigen emoties), biologische cognitieve ontwikkeling (dus de ontwikkeling van het leren en denken waar je mee bent geboren qua aanleg en wat je leert) en de psychische ontwikkeling (dus met gedrag van het kind bijvoorbeeld). Hij kent dus de normale ontwikkeling van het kind en ziet ook wanneer het niet goed gaat in de opvoeding en ontwikkeling en gezondheid van kinderen.

Taken van een pedagoog

Een pedagoog licht voor, geeft advies en begeleid ouders, kinderen en betrokkenen. Dit kan op uiteenlopende gebieden zijn. Zo kan hij een eigen praktijk hebben waar ouders heen gaan als ze opvoedadvies npdig hebben of een behandelingsplan dat gericht is op het kind speciaal. Dit advies kan ook gaan om gewone situaties zoals: hoe ga ik met mijn puber om? Maar het kan ook om ongewone situaties gaan zoals: hoe ga ik met een kind met ADHD om?

Pedagogen zijn ook veelal werkzaam op scholen om ouders voor te lichten of te ondersteunen of hun kind. Daarnaast is het ook mogelijk dat zij werken in bijvoorbeeld jeugd- of gehandicaptenzorg.

Oftewel: overal waar hulp nodig is om kinderen veilig op te laten groeien, zijn pedagogen werkzaam. Bij zware problematiek verwijst hij kinderen door naar een orthopedagoog, orthopedagoog generalist of kinderpsycholoog.

Soorten pedagogen

Je hebt vele soorten pedagogen, zoals stempedagoog, opvoedkundige ondersteuners, gezin en thuisbegeleiders, woonbegeleiding jeugd, muziekpedagoog, pedagogisch begeleiders, danspedagogen, schoolpedagogen, enzovoort. De speciale functie herken je dus aan zijn beroepsnaam.

Opleiding pedagoog

Een pedagoog heeft een universitaire master afgerond in de pedagogiek of pedagogisch wetenschappen. Maar ook is tegenwoordig een hbo-opleiding pedagogiek mogelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pedagoog&oldid=816324"