Pinguïns

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Pinguin)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pinguïns (familie)
Spheniscidae

Pinguïn.jpg

Leefgebied bijna alleen op het Zuidelijk halfrond
Leefomgeving gematigde tot zeer koude gebieden
Behoort tot de Vogels

Penguin range.png

Portaal Portal.svg Biologie

Pinguïns zijn een groep dieren die bij de zeevogels horen en ze kunnen niet vliegen. Ze komen bijna alleen op het Zuidelijk halfrond voor. Slechts één soort, de Galápagospinguïn, wordt gevonden ten noorden van de evenaar. Met het DNA-onderzoek van Hackett (2008) en anderen is de positie van deze vogels binnen de nu levende vogels (Neoaves) wat duidelijker geworden. Zij zijn waarschijnlijk verwant aan de zeeduikers, albatrossen en stormvogels en onderdeel van een veel grotere groep, wel watervogels geheten.

Ze lopen bijna nooit alleen. Ze lopen meestal in grote groepen. Nou ja, lopen kun je niet zeggen. Ze waggelen heen en weer. Ze komen daarom ook niet snel vooruit. Maar daar kunnen ze niets aan doen, dat komt omdat hun poten zo ver naar achteren staan.

Maar er zijn ook pinguïns die met 2 poten tegelijk springen. Aan iedere kant van een pinguïn hangt een stijve vleugel. De meeste pinguïns voeden zich met krill, vis, inktvis en andere vormen van zeeleven die ze met hun snavel vangen en heel doorslikken tijdens het zwemmen. Een pinguïn heeft een stekelige tong en krachtige kaken om glibberige prooien vast te grijpen.

De Zuidpool

Een aantal pinguïns leven op de Zuidpool. Dat ligt erg ver bij ons vandaan. De Zuidpool ligt midden in de zee. Het is er altijd heel koud. En er groeien geen bomen. Er groeit zomers alleen een beetje gras. De zomer duurt maar heel kort. In de zomer vriest het zelfs nog. De winter duurt erg lang. Een half jaar lang is het overdag en in de nacht donker. We noemen dit de poolnacht. Vaak waaien er sneeuwstormen over. De zee is bijna bevroren. Er staan witte rotsen tussen het land en de zee. Op de Zuidpool wonen nauwelijks mensen, behalve wat onderzoekers. Maar wel veel pinguïns. Grote en kleine pinguïns leven in groepen bij elkaar, Dat zijn kolonies. Als het hard sneeuwt en stormt staan de pinguïns dicht tegen elkaar met hun ruggen naar de wind. Dan hebben de pinguïns die aan de binnenkant staan het minst last van de kou. Om de zoveel tijd wisselen ze van plek. Sommige pinguïns leven ook in warme landen zoals Zuid-Afrika en Australië.

Vijanden van de pinguïn

Er zijn maar een aantal waar pinguïns voor moeten uitkijken dat zijn :

  1. De zwaardwalvis (ook wel de orka genoemd): De zwaardwalvis is een hele grote walvis die in de koude zee zwemt. Hij vangt de pinguïns en eet ze op.
  2. De skua: dit is een vogel. Hij is dol op de eieren van de pinguïns. Ook lust hij graag een klein pinguïnkuiken.
  3. De walrus: deze wacht de pinguïns in ondiep kustwater op. Dan vangt hij de pinguïns en eet ze op
  4. Haaien,zeeluipaarden
  5. De pinguïn eieren en jongen worden meestal aangevallen door klepmeeuwen, reuzenstormvogels en jagers. Een jager is ook een vogelsoort
  6. Maar hun allergrootste vijand is de mens.

Eieren en jongen

Pinguïns leggen per keer twee eieren. Het nest wordt gemaakt van kleine stenen. Keizerspinguïns leggen per keer maar een ei. Het ei bewaren ze op hun voeten. Als de baby's uit het ei komen zijn ze bedekt met dons. De vader en de moeder geven de baby's om de beurt eten. Ook houden ze de baby's om de beurt warm. Als de baby's gegroeid zijn, kruipen ze tegen elkaar aan. Zo blijven ze warm. De ouders kunnen dan samen op zoek gaan naar eten.

Galerij

Soorten en geslachten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pinguïns&oldid=817290"