Piraat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Piraten

Een jeugdserie geïnspireerd op piraten is Piet Piraat

Sinds het begin van de scheepsvaart, is er sprake van Piraterij. Piraterij betekent dat schepen met piraten op zee andere schepen aanvielen en plunderden.

Waar en wanneer kwamen Piraten voor?

Piraterij was er al in de tijd van de Grieken en Romeinen. In deze tijd maakten de piraten de Middellandse Zee onveilig. Rond het jaar 1000 kwamen de Vikingen in opkomst. Vikingen waren piraten uit Scandinavië die daar de zeeën beheerste en tijdens de tijd van de kruistochten kwamen de eerste boekaniers. De boekaniers zijn een probleem geweest tot halverwege de 19e eeuw. De Boekaniers zijn dus de piraten die het het langst hebben volgehouden. De piraten die we kennen uit films en boeken komen uit een andere tijd. Namelijk uit de gouden eeuw van de piraterij die duurde van 1650 tot 1722. Tijdens deze periode was er veel handel tussen de werelddelen en dus waren er veel kostbaarheden aan boord. Voor piraten werd het steeds interessanter om te plunderen omdat de bezittingen aan boord veel meer waard waren. Tijdens de gouden eeuw werd er door sommige landen een kaperbrief gemaakt die het legaal maakte om te kunnen plunderen op zee. In ruil hiervoor waren de kapers verplicht om een deel van de buit af te staan aan de staat. In het begin kwam piraterij vooral voor rond het Caribische gebied. Op deze periode is ook de filmserie ' Pirates of the Caribbean" geïnspireerd. Toen de grote handelsschepen zoals de EIC en de VOC naar India gingen volgde de piraten. De route via Afrika naar India naar Amerika werd zo vaak gevaren door piraten dat het de Piratenronde werd genoemd. In de jaren 20 van de 18e eeuw werd er streng opgetreden door de Britse, Franse en Spaanse overheden waardoor de piraterij minder werd. Vandaag de dag is er echter nog steeds een probleem met piraterij. Dit komt veel voor bij de kust van Somalië en ook het illegaal downloaden van films en muziek valt onder digitale piraterij.

Piratenschepen en de bemanning

Piratenschepen waren lichte zeilboten met een of drie masten. Aan boord was er een kapitein aanwezig die gekozen werd door de rest van de bemanning van het schip. Als een kapitein het niet goed deed kon de rest van de bemanning hem ook weer afzetten. Aan boord was ook de Kwartiermeester. Dit was het hulpje van de kapitein en beheerde de voedsel en watervoorraden. Daarnaast was er een kok, timmerman, zeilmeester, stuurman en als een schip geluk had was er ook een dokter aan boord. Alle besluiten aan boord werden genomen door te stemmen en iedereen aan boord mocht stemmen. Op een piratenboot waren alleen mannen aanwezig. Vrouwen waren verboden. Toch zijn er in de geschiedenis een aantal vrouwelijke piraten geweest. Dit waren vrouwen die zich verkleed hadden als man voorbeelden hiervan zijn Anne Bonny en Mary Read. Een gemiddelde piraat was 27 jaar oud. De buit van het schip werd niet helemaal eerlijk verdeeld. De kapitein kreeg twee keer zoveel als de gewone bemanning. De buit van een piratenschip bestond vaak uit geld, suiker en andere specerijen die de piraten konden verkopen op zwarte markten en uit eten, drank en medicijnen omdat ze dit zelf nodig hadden. Aan boord van een piratenschip golden strenge regels die alle bemanningsleden moesten ondertekenen. De regels van een piratenschip werden de piratencode genoemd. Hierin stonden regels als: Om acht uur gaan alle lichten uit en je mag niet stelen van andere bemanningsleden. Als je de regels overtrad werd je achtergelaten op een onbewoond eiland.

'Het leven op zee'

Een piraat hoefde niet heel hard te werken. Piraten staan erom bekend dat ze een beetje lui waren. Overdag waren ze aan het vissen, lezen , schoonmaken of aan het kijken of er andere schepen aan kwamen. Op een piratenschip was niet zoveel eten en drinken. Daarom dronken veel piraten rum in plaats van water omdat dit langer goed bleef. Als de piraten geluk hadden konden ze schildpad vlees eten maar soms was er helemaal geen eten aan boord. Vanwege het voedseltekort en vooral het tekort aan vitamines waren er veel ziektes aan boord. Scheurbuik is hier een voorbeeld van. Ook raakte veel piraten gewond tijdens gevechten met andere piraten. Niet alle boten hadden een dokter aan boord. Operaties werden dan uitgevoerd door de kok en de timmerman.

Hoe zag een Piraat eruit?

Als je in films en boeken naar piraten kijkt hebben ze vaak een ooglapje en een houten been en een papegaai op hun schouder. Er waren inderdaad vaak papegaaien aan boord bij piratenschepen alleen niet als huisdier zoals veel mensen denken. De papegaaien leverden in europa veel geld op. Papegaaien waren dus eigenlijk onderdeel van de buit. Ook gaat het verhaal dat piraten zich moed in lieten spreken doordat de papagaai je na kan praten. Als je vaak genoeg zegt "Je kan het" en de papegaai herhaalt het, ga je er vanzelf in geloven. Sommige piraten hadden ook een ooglapje, haakhand of houten been. Dit komt omdat piraten best ijdel waren en als ze hun oog, hand of been verloren waren ze er nog steeds goed uit wilden zien. Verder hadden piraten vaak baarden. Verder had de kapitein vaak een hoed op waardoor iedereen kon zien dat hij de kapitein van het schip was. Piraten jatten ook graag mooie kleding en pruiken zodat ze er beter uitzagen. Door het slechte eten aan boord, hadden ze vaak een slecht gebit. Omdat ze zich niet elke dag konden wassen, zagen ze er altijd groezelig uit.


Weetjes over Piraten

  • Piraten begroeven de schat alleen als er teveel buit aan boord was of als de marine achter ze aan zat. De rest van de buit werd gelijk verdeeld en vaak ook gelijk opgemaakt.
  • Piraten schreven brieven naar hun slachtoffers met alleen een zwarte vlek erop. Dit was een waarschuwing dat ze eraan kwamen en dat de andere boot zich het beste gelijk over kon geven.
  • Piraten jatten graag landkaarten. Kaarten waren super waardevol. Hier stonden namelijk de routes op die andere schepen voeren en dus was het makkelijker om andere schepen te onderscheppen.
  • Piraten vielen nooit marineschepen aan omdat ze bang waren dat ze dat zouden verliezen. Alleen boten zonder kanonnen en soldaten werden het slachtoffer van piratenschepen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Piraat&oldid=662036"