Ploegenachtervolging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ploegenachtervolging bij het schaatsen

Ploegenachtervolging is een term die wordt gebruikt binnen het schaatsen, maar komt ook voor bij het wielrennen.

Algemeen

Ploegenachtervolging is een officiële schaatsafstand. Je schaatst dit stuk niet alleen maar je zit met meerdere mensen in een team en probeert met z'n allen een goede tijd te rijden. De afstand verschilt voor man of vrouw. De heren schaatsen 8 rondes, de dames 6.

Tactiek

Een belangrijke tactiek bij ploegenachtervolging: Om de beurt is er een schaatser aan de kop van zijn team. Dit zorgt ervoor dat de andere schaatsers in die tijd even kunnen uitrustten en er niet een dezelfde persoon is die de hele tijd de wind moet vangen.

Wedstrijdtypes

Er zijn twee verschillende wedstrijdtypes:

1. Het normale systeem 2. Het afvalsysteem

Bij het normale systeem gaat het om de beste tijd, als team hoef je dan maar 1 keer te schaatsen. Dat ligt anders bij het afvalsysteem. Hierbij gaan per ronde alleen de beste twee door. De tijd heeft dus geen grote invloed.

Wereldrecords

Nederland heeft 2 wereldrecord op zijn naam staan, als het gaat om ploegenachtervolging. Het gaat dan om ploegenachtervolging voor de heren, en voor de dames junior. Canada heeft het wereldrecord ploegenachtervolging voor dames. En Tsjechië heeft het wereldrecord ploegenachtervolging voor de heren junior.

Bronnen

www.wikipedia.nl

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ploegenachtervolging&oldid=573255"