Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Portaal:Geschiedenis/Artikel van de maand

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Geschiedenis.png
Welkom op deze pagina!

Goedendag en nogmaals welkom op deze pagina. Deze pagina gaat over het artikel van de maand van het Portaal:Geschiedenis. Hier vind je onder meer informatie op over dit artikel van de maand, welke artikelen zijn artikel van de maand en hoe je zorgt dat jouw artikel artikel van de maand wordt.

 • Wat is het artikel van de maand?

Het artikel van de maand bestaat eigenlijk uit tweede delen. Een artikel is een pagina met informatie over een onderwerp hier op WikiKids. Het stukje "van de maand" betekent dat er elke maand een ander artikel is, dit betekent dus dat het artikel van deze maand de hele maand is zien op het Portaal:Geschiedenis. Het artikel van de maand van dit portaal gaat natuurlijk over Geschiedenis. Van de Romeinen tot aan de Eerste Wereldoorlog en van de Renaissance tot aan de moord op John F. Kennedy. In totaal zijn er in een jaar twaalf artikelen geselecteerd. Dit zijn de mooiste, meest informatieve artikelen op gebied van geschiedenis. Natuurlijk wordt er wel veel variatie in gehouden. Zo zijn niet zes van de twaalf artikelen gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. Om dit te voorkomen wordt gezorgd dat er minstens van elk tijdvak één artikel in zit. De overige twee worden naar vrije keuze ingedeeld. Het artikel van de maand kan gaan over een gebeurtenis (de Tachtigjarige Oorlog, de ontdekking van Amerika), een persoon (Julius Caeser, Napoleon Bonaparte) of een periode (de 20ste eeuw, de Griekse oudheid) gaan. Ook zullen deze historische onderwerpen/periodes en personen wereldwijd hebben plaatsgevonden of geleefd. Het doel van het artikel van de maand is om lezers en gebruikers (en misschien wel hun ouders en/of leraren) meer te leren over een willekeurig onderwerp uit de geschiedenis.

 • Welke artikelen zijn artikel van de maand?

Momenteel wordt er nog gezocht naar artikelen voor het artikel van de maand. In totaal hebben we er twaalf nodig en het liefst uit elk van de tien tijdvakken eentje. Voorstellen die er sowieso in komen zijn:

 1. de Dertigjarige Oorlog, een oorlog tussen rooms-katholieke en gereformeerde vorsten. (gebeurtenis, Europa)
 2. de Amerikaanse Burgeroorlog, misschien wel de meest vreselijke oorlog die zich ooit in Noord-Amerika heeft afgespeeld. (19de eeuw, gebeurtenis, Noord-Amerika)
 3. Augusto Pinochet, de Chileens dictator waarvan zijn gruweldaden tot op de dag van vandaag niet erkend zijn door Chili. (20ste eeuw, persoon, Zuid-Amerika)
 4. het Heilige Roomse Rijk, het was noch heilig, noch Romeins, noch een rijk, maar bestond wel negen eeuwen lang. (middeleeuwen t/m Frans tijd (wordt voorlopig meegerekend bij de middeleeuwen), periode, Europa)
 5. Napoleon I van Frankrijk, een Franse keizer, die een groot rijk wist te schapen. (Franse Tijd, persoon, Europa)
 6. de Tweede Boerenoorlog, de oorlog waarbij één van de eerste landen van Afrika geen kolonie meer was. (19de eeuw t/m huidige tijd, gebeurtenis, Afrika)
 7. de Steentijd, één van de drie periode waar de prehistorie uit bestaat. (Prehistorie, periode, wereldwijd)
 8. de HMAV Bounty, een schip waarvan de bewoners van de Pitcairneilanden nog steeds afstammelingen van zijn (Franse Tijd (ivm de periode), gebeurtenis, Oceanië)
 9. het Oude Griekenland, het land van de schone kunsten en de wetenschap in de oudheid (Oudheid, periode, Europa)
 10. Henri Winkelman, één van de helden uit de Tweede Wereldoorlog. (Tweede Wereldoorlog, persoon, Europa)
 11. Dejima, de bekende, Nederlandse handelspost waarmee het land handel kon drijven met Japan. (Gouden Eeuw, periode, Azië)
 12. Paul von Hindenburg, een Duitse veldheer, die op latere leeftijd ook nog eens president van Duitsland werd. (Eerste Wereldoorlog, persoon, Europa).

Hoe wordt mijn artikel artikel van de maand?
Voor de artikelen van de maand moet je artikel natuurlijk ten eerste over een historisch onderwerp gaan. Voormalige landen, historische personen, periodes, oorlogen, revoluties en andere gebeurtenissen zijn altijd een historisch onderwerp. Mocht je niet weten of je artikel een historisch onderwerp is, kun je dit vragen in de Boomhut. Het tweede wat het artikel moet hebben is veel informatie. Een lang artikel hoeft niet per se een informatief artikel te wezen! Wel is het noodzakelijk dat de informatie zo duidelijk mogelijk is. Ook moet het artikel één of meerdere afbeeldingen bevatten, zo wordt het artikel al meteen wat vrolijker en maak je het aantrekkelijk voor de lezers.

Mocht je artikel dit allemaal bevatten, dan kan je je artikel hieronder in het lijstje zetten. Om het jaar worden alle artikelen van de maand vervangen voor de nieuwe als daar aanmeldingen voor staan.

Voorstellen voor artikelen van de maand:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Geschiedenis/Artikel_van_de_maand&oldid=500535"