Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Portret

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret van Vincent van Gogh
Portretfoto van Jacques Vriens

Een portret is een schilderij (of een foto) van een persoon. In de zeventiende eeuw kwam het in de mode om een portret te laten maken en aan de muur te hangen. Dat doen wij nu ook nog. Die worden meestal niet geschilderd, maar we laten een foto maken. (Bijvoorbeeld met je gezin, of een pasfoto van jezelf.)

Portretschilder

Een portretschilder is iemand die voor zijn beroep portretten schildert. Iemand die huizen schildert noem je een huisschilder. Dus iemand die portretten schildert noem je een portretschilder. Frans Hals en Jan Steen waren heel goed in portretten schilderen. Jan Steen schildert vooral het leven van gewone mensen, zoals een familie op sinterklaasavond.

Jan Steen: Sinterklaasavond (ca. 1664). Je zou dit een groepsportret kunnen noemen

Schilderkunst

De schilderkunst is de kunst waarbij met verf schilderijen worden gemaakt. De kunst van het schilderen. De kunst van het beeldhouwen is beeldhouwkunst. De kunst van het dichten is dichtkunst.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portret&oldid=589337"