Postkoets

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een traditionele postkoets in Zwitserland.

Een postkoets of diligence, is een koets die post en mensen rondbrengt. In de 19de eeuw en daarvoor was de postkoets een van de belangrijkste vervoersmiddelen. Het systeem is al ontstaan in de tijd van de Romeinen die wegen aanlegde om de post (berichten) snel te kunnen versturen. De postkoets was ook een koeriersdienst die een netwerk had over heel Europa en Amerika. Met de komst van de trein en later de auto en het vliegtuig is de postkoets grotendeels verdwenen. Postkoetsen worden tegenwoordig alleen nog gebruikt voor het vermaak van bijvoorbeeld toeristen. De koetsier van een postkoets werd postiljon genoemd, naar het Franse postillon.

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn de routes nog terug te vinden. Zo heb je bij Laren en Baarn en ook Lunteren nog de 'postweg' of de 'postiljon(weg)'.

Je kunt de postkoets zien als een eerste vorm van openbaar vervoer. Wisselplaatsen (waar de paarden werden gewisseld) als café's of herbergen vond je langs deze wegen. Dat waren in feite ook haltes (daar waar de koets halt houdt). Later zag je die ook nog bij de paarden- en stoomtrams. De paardentram is de eerste 'opvolger' van de postkoets. Ook de eerste treinen hadden een koetswerk (carrosserie) op een treinonderstel.

Vanuit de postkoetsen is ook het bedrijf Van Gend & Loos ontstaan. Tegenwoordig heet dat DHL. Deutsche Post (DP), eigenaar van DHL, nam in 1999 het Nederlandse Van Gend & Loos (inclusief Selektvracht) over.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Postkoets&oldid=759313"