Praline

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valentijnsdag-pralines
Kerst-pralines

Een praline is een bonbon met een glazuren of chocolade laagje eromheen. Van binnen is hij romig net zoals melk, boter of slagroom. Het kan ook nog verschillende andere vullingen hebben, soms zit er zelfs fruit of likeur in. Oorspronkelijk komt deze delicatesse uit België en hier worden ook de lekkerste pralines gemaakt, vinden veel mensen.

De wereldberoemde praline-merken Leonidas (sinds 1913) en Neuhaus (1857) komen allebei uit het land van de pralines. In Nederland noem je een praline echter bonbons. Jean Neuhaus was de bedenker van dit snoepje. Grofweg zijn er twee manieren om pralines te maken. Namelijk pralines met een vloeibare vulling en pralines met een zachte gelaagde vulling. De eerste wordt in een vorm gegoten. Van binnen is hij romig en vloeibaar. Pralines met een gelaagde, zachte vulling zijn verschillende dunne laagjes chocola op elkaar gelegd. Het patroon mag men zelf bedenken, bij Valentijnsdag worden er bijvoorbeeld hartjes-pralines gemaakt.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Praline&oldid=812366"