Programmeertaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een programmeertaal is een "taal" die gebruikt wordt om onder andere computerprogramma's te schrijven.

Programmeertaalgeneraties

Er zijn op dit moment vijf verschillende generaties programmeertalen, bij elke generatie is er een belangrijke vooruitgang in de werking van de programmeertaal gekomen.

  • Eerste generatie - De taal van de eerste generatie is machinecode, dit zijn letterlijk de bits en bytes, de enen en nullen. Elke computer gebruikt deze code, maar om het makkelijker te maken voor mensen om de code te begrijpen zijn de andere generaties ontstaan.
  • Tweede generatie - Tweede generatie programmeertalen worden ook wel assembleertalen genoemd. Bij de tweede generatietalen zijn bepaalde instructies vervangen met lettercodes, om het gebruik makkelijker te maken voor mensen.
  • Derde generatie - Omdat voor elke computer andere instructies nodig waren, kwamen de derde generatie programmeertalen. Deze programmeertalen zijn geschikt voor gebruik op meerdere computers, de code moet wel vertaald worden naar code die voor de computer begrijpbaar is, dit heet compileren en wordt door een compiler uitgevoerd.
  • Vierde generatie -
  • Vijfde generatie -
  • Objectgeoriënteerde talen (OO-talen) -

Zie ook: Lijst van programmeertalen.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Programmeertaal&oldid=682829"