Puma (automerk)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puma (automerk)

Puma auto logo.jpg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

Puma is een van oorsprong Braziliaans automerk. In 2006 met beperkte productie van Puma opnieuw begonnen in Zuid-Afrika. Puma was een Braziliaans de fabrikant van de specialistenauto wat auto's vanaf 1967 tot ruwweg 1997 bouwde. De jaren '80 zagen ruwe economische tijden in Brazilië, en deze klap raakte Puma. In 1985, werden de rechten op Puma verkocht; een later jaar, werden zij opnieuw verkocht. De productie ging in kleine aantallen verder, maar het openen van de Braziliaanse markt voor buitenlandse auto's in de vroege jaren '90 was de definitieve slag. Laatste op de markt gebrachte Puma was AM4 in 1997.

De eerste auto's hadden een DKW motor. Het was een kopie van de Alpine A108. In 1967 nam Volkswagen DKW-Vemag over. Hierdoor werden er in Brazilië geen DKW motoren meer gemaakt. Er werd een nieuwe auto ontworpen, maar nu met de motor achterin. Deze was gebaseerd op de luchtgekoelde 1500 cc Volkswagen Karmann Ghia die ook in Brazilië werd verkocht. De auto leek op een Lamborghini Miura. Dit werd de Puma 1600 GTE.

Er kwam nog een coupé versie in 1980. De Puma GTI of Puma GT coupé

Ook bouwde het bedrijf vrachtwagens. Het bedrijf hield op te bestaan in ca. 1997.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Puma_(automerk)&oldid=766470"