Quarantaine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Damiaan werd ook melaats

Quarantaine betekent dat je een tijdje niet met anderen in contact mag komen. Het woord quarantaine komt uit het Italiaans: quaranta giorni. Dat betekent veertig dagen. In de veertiende eeuw mochten zeelieden als ze terugkwamen van een zeereis in Venetië in Italië veertig dagen niet met anderen in contact komen. Ze hadden dit geleerd van de joden, die in de Bijbel een voorschrift hadden dat iedereen met een besmettelijke ziekte 7 of zelfs 14 dagen moesten worden afgezonderd van de gemeenschap.

Duur van de besmettingsmogelijkheid

Nu gebruiken we het woord ook als je korter (of langer) niet met anderen in contact mag komen. Dat is afhankelijk van hoe lang je anderen kunt besmetten. Het kan zelfs gebeuren dat je nooit meer terug mag komen in de gemeenschap, omdat je voor de rest van je leven besmettelijk bent. en voorbeeld van een dergelijke besmettelijke ziekte is melaatsheid, ook wel lepra genoemd. Pater Damiaan is een voorbeeld van iemand die ging naar een in quarantaine zittende kolonie van melaatsen.

Als je thuis moet blijven en niet in contact met anderen mag komen dan noem je dat thuisquarantaine.

video

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Quarantaine&oldid=650833"