Reine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reine en de Reinefjord

Reine is een dorp op de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Het is de hoofdplaats van de gemeente Moskenes, waar ook onder andere het dorpje Å ligt.

Reine is met 330 inwoners maar een klein vissersdorpje. Net als voor buurdorp Å is het toerisme erg belangrijk voor het dorp. Hoewel de dorpjes nogal afgelegen liggen in een eilandengroep boven de poolcirkel, komen er elk jaar duizenden toeristen. Dat is vooral zo sinds het in de jaren '70 is uitgeroepen tot mooiste dorpje van Noorwegen. De foto die hierbij hoorde, genomen vanaf een berg naast het dorpje, is te vinden in veel toeristenfoldertjes en reisgidsen.

Door Reine loopt de Europese weg 10 (E10), die ietsjes zuidelijker, in Å eindigt.

In Nederland en België is het 's zomers langer licht dan 's winters. Dat komt omdat de aarde een beetje schuin staat. Daardoor hebben we ook seizoenen. Omdat Reine boven de poolcirkel ligt, is het hier nog wat extremer. Tussen 9 december en 3 januari is het continu donker, alsof het een maand lang nacht is dus. In juli is het heel de tijd licht in Reine: een dag van ongeveer een maand dus.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reine&oldid=411020"