Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Automaatrijbewijs, Dyscalculie, Geschiedenis van Frankrijk en Pysanka

Rhône

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rhône bij Tournon.
Een kaart van de loop en het stroomgebied van de Rhône.

De Rhône (Duits: Rotten) is een rivier in Frankrijk en Zwitserland. De rivier heeft een lengte van 812 km en stroomt van de Rhônegletsjer in de Alpen naar de Middellandse Zee. Grote steden aan de Rhône zijn Genève, Lyon en Avignon. De Rhône is na de Nijl de rivier met het meeste water die de Middellandse Zee in stroomt. De Rhône was vroeger heel belangrijk voor de handel en werd bevaren door Grieken, Romeinen en talloze andere volkeren.

Het dal van de Rhône is in Frankrijk een belangrijk wijngebied. Ook staat deze streek bekend om de mistral, een koude wind uit het noorden die hier 130 dagen per jaar waait. De belangrijkste zijrivier van de Rhône is de Saône. Andere zijrivieren zijn de Isère en de Ardèche. De departementen Rhône en Bouches-du-Rhône zijn naar de rivier vernoemd.

Geografie

De Rhône ontstaat op 2209 meter hoogte in Zwitserland uit het smeltwater van de Rhônegletsjer. De rivier stroomt vanaf hier naar het zuidwesten en is dan nog een echte gletsjerrivier, met wit en snelstromend water. Ook wordt de rivier dan nog de Rotten genoemd en stroomt hij door Duitstalig gebied. De rivier stroomt hier door het stadje Sion en stroomt 40 km daarna in het beroemde meer van Genève.

Als de Rhône dit meer verlaat, verlaat hij ook de Alpen. Vanaf hier stroomt de Rhône tussen de Jura en Savoye naar Lyon. Daar stroomt de grootste zijrivier, de Saône, in de rivier. Na Lyon stroomt de rivier recht naar het zuiden, door het beroemde Rhônedal. Dit dal bestaat uit een vlakte tussen het Centraal Massief en de Alpen. Hier wordt veel wijn verbouwd; er heerst dan ook een Mediterraan klimaat. Hier stromen ook de Isère en de Ardèche in rivier. Hierna stroomt de Rhône door Avignon. Kort daarna, bij Arles, splitst de rivier zich op in meerde takken en begint de Rhônedelta. Via dit natuurgebied stroomt de rivier de zee in.

De Rhône heeft een stroomgebied van 98.000 km². Het gemiddelde debiet is 1700 m³/s. Dit is een stuk meer dan het debiet van de Loire, hoewel die veel langer is. De Rhône is dan ook de waterrijkste rivier van Frankrijk. De Rhône ontvangt water van de gletsjer en van regen en is dus een goed voorbeeld van een gemengde rivier.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rhône&oldid=516085"