Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Richard Francis Burton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sir Richard Francis Burton in 1875. Portret door Frederic Leighton

Richard Francis Burton (Torquay (Devonshire, Engeland), 19 maart 1821 – Triëst, 19 oktober 1890) was een Britse schrijver en ontdekkingsreiziger. Hij is bekend omdat hij de eerste niet-moslim is die Mekka ooit heeft bezocht. Er mogen namelijk geen niet-moslims binnen.

Biografie

Burton is gedoopt op 2 september 1821. Zijn vader was Ierse luitenant-kolonel Joseph Netterville Burton, en zijn moeder Martha Baker, was de erfgename van een rijke landheer. Burton en zijn familie reisde veel tijdens zijn jeugd. In 1825 gingen ze verhuizen naar Frankrijk. Hij sprak al vloeiend Frans, Italiaans, Napolitaans, en Latijn. Bij het einde van zijn leven sprak hij meer dan 25 talen!

Burton ging later naar het leger bij de Britse kolonie in India. Hij ontdekte alle gewoontes van moslims al goed.

Op naar Mekka

Bij een goedkeuring van een Brits wetenschappelijk genootschap mocht Burton op verkenning in Mekka. De historische stad van de moslims. Het begon in 1853. Burton had zich zelfs laten besnijden. Hij gedroeg zich ook als een echte moslims en deed ook de gewoontes die hij leerden kennen in India. Hij was de 2e westerling die Mekka bezocht (na Ludovico di Varthema). Hij vermomde zich als Afghaan "Haji Abdullah". De tocht naar Mekka was gevaarlijk want zijn karavaan werd dagelijks aangevallen door bandieten. Maar uiteindelijk lukte het.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richard_Francis_Burton&oldid=563223"