Rietpen
Een rietpen is een schrijfinstrument gemaakt door het snijden en vormen van een enkel rietje of stuk bamboe. Een qalam is een Arabische rietpen, gebruikt voor islamitische kalligrafie . De pen wordt gezien als een belangrijk symbool van wijsheid in de islam, en verwijst naar de nadruk op kennis en onderwijs binnen de islamitische traditie.
In het Grieks wordt de rietpen een Kalamos genoemd. Vergelijkbare woorden zijn te vinden in het Sanskriet (कलम kalama , wat "riet" en "pen" betekent, evenals een soort rijst), Hebreeuws (kulmus, wat ganzenveer betekent) en Latijn (calamus). Ook het woord schalmei, een middeleeuws hobo - achtig instrument, is er vanaf geleid.
Geschiedenis
Op oude Egyptische vindplaatsen uit de 4e eeuw v. Chr. zijn rietpennen gevonden met dezelfde kenmerken, zoals een gespleten punt. Rietpennen werden gebruikt om op papyrus te schrijven en waren in de oudheid het meest gebruikte schrijfgerei. In Mesopotamië en Sumerië werden rietpennen gebruikt door de punten in kleitabletten te drukken om geschreven verslagen te maken, met behulp van spijkerschrift.
Om een rietpen te maken, namen schriftgeleerden een onbeschadigd stuk riet van ongeveer 20 cm, en lieten het uiteinde dat in het water zou worden gesneden enige tijd in het water liggen. Dit zorgde ervoor dat de pen niet zou splinteren bij het snijden. Ze maakten een reeks sneden die de punt van de pen zouden snijden totdat deze plat genoeg en puntig was. Het puntige uiteinde werd vervolgens afgesneden, niet te ver van de punt, om een vierkant uiteinde te vormen dat geschikt was om te schrijven. Aan het einde maakten ze de splitsing, die zou fungeren als een primitief inktvat, vanaf de punt van de penpunt en verlengden deze totdat deze de juiste lengte had. Ze zorgden ervoor dat de pen niet te lang werd, omdat de pen het risico liep doormidden te breken. Het bedreven zijn in het maken van rietpennen was belangrijk voor vroege schrijvers vanwege de korte houdbaarheid van de pen.
Rietpennen zijn stijver dan uit veren gesneden ganzenveerpennen en houden niet zo lang een scherpe punt vast. Dit leidde ertoe dat ze werden vervangen door ganzenveerpennen. Desalniettemin kan een rietpen vette streken maken, en het blijft een belangrijk hulpmiddel in de kalligrafie.
Gebruik in de kunst
Hoewel ganzenveerpennen in de middeleeuwen grotendeels de rietpennen hadden vervangen, hebben moderne kunstenaars van tijd tot tijd de voorkeur gegeven aan de krachtige slagen die met de rietpen te maken zijn. Tot het einde van de 19e eeuw werd de meeste kunst gemaakt in opdracht van rijke opdrachtgevers of instellingen zoals de kerk. In de 19e eeuw werden sociale en culturele veranderingen weerspiegeld in literatuur en kunst. Hiermee begonnen kunstenaars verschillende manieren te verkennen om hun visie uit te drukken en hun eigen persoonlijke stijl te creëren. Vincent van Gogh maakte gebruik van de sterke streep en het accent van de rietpen en combineerde deze met bruine inkt en grafiet, om een tekening van een andere stijl te maken.