Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Rivierkleilandschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het rivierkleilandschap of rivierenlandschap is een van de type landschappen van Nederland. Het rivierenlandschap komt voor rond de rivieren, voornamelijk in het midden van Nederland. Dit is omdat hier de grote rivieren stromen, zoals de Rijn.

Het rivierenlandschap heeft een aantal kenmerken. De bodem bestaat voornamelijk uit laagveen en is een beetje drassig. De rivieren stroomden vroeger vrij door het landschap, maar de laatste eeuwen heeft men het landschap veranderd. Om de rivieren kwamen dijken. Later werd de oude dijken zomerdijken en werden er een eindje verder winterdijken gebouwd. Het gebied ertussen werd de uiterwaarde. Het land werd ingepolderd en kwamen sluizen. Ook werd veel veen afgegraven voor turf en hierdoor ontstonden meren. Veel van deze meren zijn drooggelegd. Ook met bestaande mensen, zoals het Haarlemmermeer, werd dit gedaan.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rivierkleilandschap&oldid=557399"