Ruhr

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stroomgebied van de Ruhr

De Ruhr is een rivier in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is een zijrivier van de Rijn.

De Ruhr is 217 kilometer lang. Hij ontspringt (begint) bij het dorpje Winterberg. Dan loopt de Ruhr tussen de heuvels en de bossen langs de stadjes Meschede en Arnsberg. Daarna stroomt de rivier het Ruhrgebied in. Het Ruhrgebied is een grote metropool en het grootste industriegebied van Duitsland. De rivier loopt langs onder andere Hagen, Bochum en Essen. Daarna mondt hij bij de stad Duisburg uit in de Rijn. Op deze plek ligt ook de grote binnenhaven van Duisburg.

Vroeger werd de Ruhr veel gebruikt voor goederenvervoer, vooral van steenkolen. Maar sinds er spoorwegen zijn is dit niet meer nodig. De Ruhr wordt nog wel gebruikt om elektriciteit op te wekken. Er zijn een aantal waterkrachtcentrales langs de rivier, die worden gekoeld met het koude rivierwater van de Ruhr. Ook wordt het Ruhrwater gebruikt als drinkwater. Natuurlijk niet rechtstreeks uit de rivier. Dat zou niet gezond zijn. Het water wordt eerst goed gezuiverd. De Ruhr zorgt voor het drinkwater van zo'n vijf miljoen mensen.

De Ruhr is niet dezelfde rivier als de Roer (Duits: Rur). Dat is namelijk een zijrivier van de Maas bij Roermond.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ruhr&oldid=503146"