Ruimtelijke ordening

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld vierde nota over de ruimtelijke ordening in Nederland

Ruimtelijke ordening wordt ook wel planologie genoemd en houdt zich bezig met de inrichting van de ruimte.

Nederland is een klein land met niet zoveel ruimte. Om ervoor te zorgen dat de ruimte daarom zo goed mogelijk benut wordt, maakt de overheid plannen om de ruimte in Nederland te verdelen. Zo worden er gebieden aangewezen voor woningbouw, wegen, vliegvelden, bedrijven en natuur.

Beleid

De rijksoverheid stelt het beleid op voor de ruimtelijke inrichting in Nederland. De overheid probeert altijd rekening met de belangen van alle mensen in Nederland. Zo proberen ze een zo goed mogelijke vestigingsklimaat voor bedrijven te bieden. Dit betekent dat Nederland zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt wordt voor bedrijven, door bijvoorbeeld rekening te houden met de bereikbaarheid van de bedrijven door wegen aan te leggen. Hierdoor willen bedrijven zich graag in Nederland vestigen en dit is weer goed voor onze economie. Daarnaast houdt de overheid ook rekening met de verbetering van de lucht, water en bodemkwaliteit, beschermen ze Nederland tegen wateroverlast en overstromingen en behouden en beschermen ze onze cultuur en natuur, bijvoorbeeld de werelderfgoederen.

Provincies en gemeentes

Naast de overheid hebben ook provincies en gemeentes belangrijke taken in het ruimtelijke beleid. Provincies zorgen voor hun eigen landschap. Het is aan hun om genoeg natuur rondom de steden aan te leggen. De gemeentes zorgen ervoor dat er genoeg woningen zijn. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor de bedrijventerreinen en de aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen. In een bestemmingsplan beschrijven gemeentes wat ze precies van plan zijn met de ruimte.

Bestemmingsplan

Een handig hulpmiddel bij ruimtelijke ordening in een gemeente is het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan bevat altijd drie onderdelen: de regels, verbeelding en toelichting. In de toelichting zijn alle deskundigen aan het woord die betrokken zijn bij het project. Zij motiveren waarom de uitvoering van het plan goed is voor de ruimtelijke ordening. Dit betekent dat alle stedenbouwkundige, planologische, beleidsmatige, milieutechnische en economische aspecten in de toelichting worden besproken.

Bronnen

  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ordening-en-gebiedsontwikkeling/beleid-ruimtelijke-ordening
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ruimtelijke_ordening&oldid=807227"