Sedna (planetoïde)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sedna is een planetoïde (of misschien dwergplaneet) in ons zonnestelsel. Sedna werd ontdekt op 14 november 2003 door Michael Brown. Sedna is vernoemd naar de godin Sedna van de inuit, omdat de afstand tot de zon het object wel heel koud moet maken. Sedna staat op het verste punt van haar baan 130 miljard km verwijderd van de zon, op het dichtstbijzijnde punt is het echter 'maar' 11,4 miljard km. Deze gigantische aantallen zorgen er voor dat Sedna van alle grote ruimte-objecten binnen de oortwolk de gene die het verst van de zon weg is. Hoewel het dichtstbijzijnde punt dichter bij de zon is dan Eris (14 miljard kilometer) en de misschien bestaande Planeet Negen (60-75 miljard kilometer), is het punt dat het verst is maar liefts 10 keer zo ver als Eris en 2 keer zo ver als Planeet Negen.

Planeet, dwergplaneet of planetoïde?

Toen Sedna werd ontdekt was het het grootste object dat achter Pluto ligt, die toen nog een planeet werd genoemd. Veel astronomen vonden dat Sedna geen planeet kon worden genoemd. Sinds 24 augustus 2006 wordt Pluto gezien als dwergplaneet en wordt Sedna gezien als een kandidaat-dwergplaneet. Dit omdat men nog niet zeker weet of Sedna rond van vorm is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sedna_(planetoïde)&oldid=811152"