Skåne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietfoto van Skåne
Een 'groene' bus in Lund
Een typisch Skåns landschap
Een betaalkaart voor Skånetrafiken

Skåne is een streek en landschap in Zweden in het landsdeel Götaland. Skåne ligt in het uiterste zuiden van Zweden. De streek komt overeen met de Zweedse provincie Skåne län. Skåne heeft na de streek rond Stockholm de hoogste bevolkingsdichtheid van Zweden. De grootste stad is Malmö met ongeveer 280.000 inwoners.

Skåne is met de Sontbrug met Denemarken verbonden. De belangrijkste steden in Skåne zijn Malmö, Lund, Helsingborg en Kristianstad.

Skåne behoorde oorspronkelijk tot Denemarken maar werd in 1658 met de Vrede van Roskilde samen met Blekinge en Halland aan Zweden afgestaan.

De naam Skåne wordt als Skone uitgesproken. De oude Nederlandse en Duitse naam van Skåne is Schonen. Deze naam wordt in het Nederlands niet meer gebruikt, maar in het Duits nog wel. Skåne heeft ook een eigen dialect, het Skåns, een combinatie tussen het Zweeds en het Deens.

Cijfers

Steden en dorpen

De benaming van een dorp of stad is in Skåne soms wat verwarrend. De Skånse termen voor dorp en stad worden op een andere manier gebruikt dan de rest van Zweden dat doet.

'Stad', wordt door de Skånen gebruikt voor steden die hun stadsrechten hebben gekregen vóór de industriële revolutie. De Zweden daarentegen gebruiken de naam 'stad' pas als de stad door het koningshuis benoemd is tot stad. De Zweedse term voor 'dorp', by, wordt gebruikt voor alle andere bebouwde gebieden. Voor de juistheid kan de term samhälle en tätort/centralort gebruikt worden, omdat by door de Zweden wordt gezien als gehucht.

De volgende steden in Skåne zijn echte steden met stadsrechten:

Vervoer

"Skånetrafiken" is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Skåne, maar ook voor het openbaar vervoer over de brug naar Kopenhagen in Denemarken. Als je met Skånetrafiken reist kan je de groene bussen nemen die naar de stad gaan, de regionale gele bussen of de regionale treinen die paars of zilver zijn. Het kan zijn dat je met bus en trein moet reizen, maar dat maakt voor het kaartje niets uit, die is de hele reis geldig. Kaartjes worden verkocht in servicecentra, bussen en treinen (je moet wel bijbetalen als je het in de trein koopt), en via kaartmachines die op alle stations staan. Bij de regiobussen bestaat zelfs de mogelijkheid om je fiets mee te nemen (op de achterkant van de bus).


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Skåne&oldid=771857"