Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sluizen van IJmuiden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In IJmuiden heb je verschillende sluizen. Een sluis is gemaakt om er voor te zorgen dat je het water tegenhoudt en dat je de waterstanden kan regelen. Het is dus ook een soort bescherming tegen het wilde zeewater als het stormt. De sluis houdt aan verschillende kanten het water tegen, of laat water doorstromen naar de andere kant, zodat de boot op dezelfde hoogte komt te liggen.

Sluizen IJmuiden (0).JPG
Sluizen IJmuiden (1).JPG
Sluizen IJmuiden (2).JPG
Sluizen IJmuiden (3).JPG
Sluizen IJmuiden (4).JPG
Sluizen IJmuiden (5).JPG
Sluizen IJmuiden (6).JPG
Sluizen IJmuiden (7).JPG
Sluizen IJmuiden (8).JPG
Sluizen IJmuiden (9).JPG

Voorbeeld

Een boot komt uit de haven van Amsterdam en wil via het Noordzeekanaal naar IJmuiden. Bij IJmuiden wil de boot graag naar zee. Dat kan pas als de boot eerst in de sluis geschut wordt. De sluiswachter zorgt eerst dat aan de kant waar de boot de sluis in wil de waterstand gelijk is aan de waterstand waar de boot vandaan komt. Dan pas kan de sluisdeur open. De boot vaart de sluis in, waarna de sluisdeur achter de boot dichtgaat. Daarna zorgt de sluiswachter ervoor dat de waterstand gelijk komt met de andere kant van de sluisdeur aan de voorkant van de boot. Dan pas gaat de sluisdeur open en kan de boot verder varen. Daarna wordt de sluisdeur weer dichtgedaan, of er moet net een boot de andere kant op willen varen.

Sluizen IJmuiden (10).JPG
Sluizen IJmuiden (11).JPG
Sluizen IJmuiden (12).JPG
Sluizen IJmuiden (13).JPG
Sluizen IJmuiden (14).JPG
Sluizen IJmuiden (15).JPG
Sluizen IJmuiden (16).JPG
Sluizen IJmuiden (17).JPG
Sluizen IJmuiden (18).JPG
Sluizen IJmuiden (19).JPG
Sluizen IJmuiden (20).JPG

Sleepboot

Sommige hele grote boten hebben een sleepboot nodig om in de sluizen te komen. De sleepboten kunnen deze grotere boten keurig op hun plaats slepen. Als de schroef van die grote boot zelf zou draaien kan dit soms schade betekenen voor de sluizen.

Sluizen IJmuiden (21).JPG
Sluizen IJmuiden (22).JPG
Sluizen IJmuiden (23).JPG
Sluizen IJmuiden (24).JPG
Sluizen IJmuiden (25).JPG
Sluizen IJmuiden (26).JPG
Sluizen IJmuiden (27).JPG
Sluizen IJmuiden (28).JPG
Sluizen IJmuiden (29).JPG
Sluizen IJmuiden (30).JPG
Sluizen IJmuiden (31).JPG
Sluizen IJmuiden (32).JPG
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sluizen_van_IJmuiden&oldid=653371"