Sparta

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sparta is/was een stad in Griekenland. (naam oud Grieks:Σπάρτη). De stad lag in het noorden dicht bij de zee. Hun soldaten heten de Spartanen. Die vochten mee in Thermopylae (Slag bij Thermopylae). De bekendste koning van Sparta was Leonidas .

De Spartanen stonden bekend als stoere krijgers. Zwakkelingen werden van de stadsmuren gegooid. Natuurlijk zijn er veel legenden over hen ontstaan. En over de loop der tijden zijn er veel fabeltjes over de Spartanen bedacht.


Het bestuur

Sparta is een monarchie, aristocratie en een democratie. Als je ouder dan 30 bent mag je bij de volksvergaderingen zijn daar worden belangrijke beslissingen gemaakt. Ook worden daar de 28 ouderen gekozen als je daar bij wou horren moest je ouder dan 60 zijn. Dan worden er elk jaar nog 5 mannen gekozen bij de volksvergadering deze 5 mannen regelen het dagelijks bestuur ze heten de Eforen. Sparta heeft ook nog 2 koningen ze hebben er twee want als de ene sterft dan heb je altijd nog de andere koning. De 28 mannen die ouder zijn dan 60 geven raad aan de koningen en de 5 Eforen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sparta&oldid=537142"