Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Spitzen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fouetté en tournant (CF46618267 109996904033).gif

Spitzen zijn balletschoenen. De schoenen hebben harde neuzen waarmee je op de puntjes van je tenen kunt staan. De schoenen zijn vaak zachtroze en zijn gemaakt van satijn of canvas. Dansen op spitzen is heel moeilijk, daarom zijn balletdansers altijd zeer geconcentreerd. De punt van een spitz is verhard met lagen op elkaar geperste jute, papier, lijm en stof. Je mag pas beginnen met op spitzen dansen als de beenderen en botten in je voeten en enkels hard genoeg zijn. Dat is meestal rond je 12e. Spitzen worden ook wel pointes genoemd. Dat betekent "punten". Pointe is ook de Engelse naam voor spitzen. Als je net bent begonnen met het dansen op spitzen kan het best veel pijn doen. Als je het eenmaal onder de knie hebt en ze eenmaal zijn '"ingelopen" gaat het beter en voel je er (bijna) niks meer van. Er zijn ook speciale beschermers voor je tenen. Die zorgen ervoor dat je geen blaren krijgt tijdens het dansen, deze beschermers zijn van zacht stof en gel gemaakt, zodat je minder pijn krijgt in je tenen, het is ook zo veel fijner echt waar geloof me, ik zelf heb ook spitzen en ik mocht ze op me 11e al en wordt bijna 12. Nee echt geloof me dansen op spitzen is ieders droom van een klein meisje dat op ballet zit ik had dat ook.

De geschiedenis van de spitzen

De geschiedenis van de spitzen is is verzonnen in de 19e eeuw. De danser Marie door op het puntje van haar tenen te dansen is het zelfde idee. Dat moet dan wel gewichtloos zijn. Zij was de eersten die op het puntje van haar tenen kon dansen dat is bijna onmogelijk. Totdat iemand ontdekten dat als je de balletschoenen stevig en hart maakt aan het puntje van de balletschoenen da er meer mogelijkheden voor de dansers kwamen. En nu is het een grootte hit geworden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spitzen&oldid=651246"