Stedelijk Museum Amsterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedelijk Museum
De nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum Amsterdam.jpg
De nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum Amsterdam (foto 2013)
Locatie Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam
Openingsdatum 1895, heropend na verbouwing 2012
Architect A.W. Weissman (oorspr. gebouw) / Benthem Crouwel Architekten
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden Dagelijks open van 10 tot 18, elke vrijdag tot 22 uur
Oppervlakte
Type
Thema moderne kunst en vormgeving
Eigenaar
Directeur Rein Wolfs
Medewerkers
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 505840
Bezoekers 700.000 (2013)
Openbaar vervoer Vanaf Amsterdam Centraal:

Tram 2 richting Nieuw Sloten, halte Van Baerlestraat
Tram 5 richting Amstelveen Binnenhof, halte Van Baerlestraat of Museumplein
Bus 170 richting Uithoorn, Amstelplein
Bus 172 richting Kudelstaart, haltes Hobbemastraat of Museumplein

Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging

Website
http://www.stedelijk.nl/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Stedelijk Museum (of kortweg "het Stedelijk") is een museum in Amsterdam voor "moderne en hedendaagse kunst en vormgeving" (zoals het museum zelf zegt). Figuratieve kunst zul je er dus niet direct aantreffen. Je moet dan ook eerder denken aan Karel Appel of Mondriaan dan aan Rembrandt of Frans Hals. Niet dat "herkenbare" kunst taboe was, want het Stedelijk bezat ook een grote collectie schilderijen van Van Gogh. Die vormden later de basis voor het Van Gogh Museum. De collectie bevat ook gebruiksvoorwerpen, meubels, beelden en affiches.

In 1895 werd het huidige gebouw, inmiddels verbouwd en uitgebreid met een sterk contrasterende vleugel, geopend. In een tijd dus, dat er van "moderne kunst" eigenlijk nog geen sprake was.

Maar het Stedelijk was zijn tijd vooruit. Al begin vorige eeuw kwam de nadruk te liggen op nieuwe kunstvormen, zoals "expressionisme", "kubisme", "dadaïsme" en andere met exotische namen aangeduide uitingen van kunstzinnigheid. Velen ervoeren dit – toen al – als schokkend.

De drijvende kracht achter het Stedelijk sinds de jaren 30 van de vorige eeuw was Willem Sandberg, de latere directeur. Van huis uit was hij grafisch ontwerper. Dat is iemand die drukwerk vorm geeft. In 1938 liet hij het hele sombere interieur van het museum wit schilderen. De ruimte leek nu wel twee keer zo groot geworden. Het werd nu ook veel aantrekkelijker om exposities in te richten. Sandberg was degene die het museum - ook internationaal - op de kaart zette, ook al waren zijn tentoonstellingen soms omstreden.

Door de almaar groeiende collecties barstte het museum langzamerhand uit zijn voegen. In 2003 werd besloten tot een grote verbouwing en uitbreiding van het Stedelijk. Maar het duurde en duurde en pas in 2012 kon het nieuwe onderkomen worden betrokken. De kosten: 127 miljoen euro, 25 procent duurder dan oorspronkelijk was begroot.

Directeur Beatrix Ruf trad op 17 oktober 2017 terug als directeur van het Stedelijk Museum. Er zou sprake zijn van zakelijke belangenverstrengeling.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stedelijk_Museum_Amsterdam&oldid=642124"