Stopera

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stopera

De Stopera is een gebouw in Amsterdam.

Het gebouw

Stopera staat voor Stadhuis en Opera. Het gebouw is ontworpen door de architecten Cees Dam en Wilhelm Holzbauer. Het werd in 1986 geopend. De bouw van dit enorme gebouw in het midden van de oude Amsterdamse jodenbuurt, die net de rellen op de nieuwmarkt rond de metrobouw achter de rug had, was vanaf het begin overstreden.

Locatie

De stopera staat in de binnenstad van Amsterdam, tussen het Waterlooplein Amstel en de Zwanenburgwal. Deze locatie werd in 1954 gekozen als plek voor een nieuw stadhuis, dat het oude stadhuis aan de Oudezijdsvoorburgwal verving. Dit oude stadhuis was een vervanger voor het stadhuis op de Dam ook wel het paleis op de Dam genoemd.

Geschiedenis

Eigenlijk moest de stopera staan op het Frederiksplein de plaats waar in 1929 het Paleis voor Volksvleid werd afgebrand. Maar nadat het ontwerp op het Frederiksplein werd afgewezen is de locatie aan de Amstel gekozen, omdat dat meer in de stad lag. Nadat ook een ontwerp van deze nieuwe locatie was afgewezen schreef de gemeente in 1964 een prijsvraag uit. Deze prijsvraag was een idee van Joop den Uyl. Met die prijsvraag mocht iedereen een ontwerp bedenken en hem versturen. Hij wenste een democratisch stadhuis. Op 30 november 1967 waren er 803 ontwerpen ingezonden. En op 7 oktober 1968 was het ontwerp van Wilhelm Holzbauer gekozen. Na veel bouwwerk is zo het Stopera ontstaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stopera&oldid=556482"