Tapijt van Bayeux

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk gemaakt in 1068.

Het tapijt is gemaakt van linnen, geborduurd met gekleurde wol. Het is een soort stripverhaal: op het tapijt wordt een verhaal verteld over de geschiedenis van de slag bij Hastings en als je goed kijkt kan je veel leren over het leven van de mensen in de middeleeuwen. De tekst die erboven staat is in het Latijn. Een van de beroemdste scènes is die waarin koning Harold een pijl in zijn oog krijgt en sneuvelt. Het is waarschijnlijk dat er een aantal meters aan het eind ontbreken waarin Willem in Westminster Abbey tot koning van Engeland wordt gekroond. Het wandkleed stamt uit de tijd kort na de slag (mogelijk slechts een paar jaar later) en is een belangrijke bron van geschiedkundige informatie, ook over wapens, kleding, zeden en gewoonten uit die tijd. Hoewel het door de tand des tijds hier en daar beschadigd is en op vele plaatsen is gerepareerd, is het over het geheel genomen zeer goed bewaard gebleven. Het is waarschijnlijk in Engeland gemaakt op bestelling van bisschop Odo (een halfbroer van Willem) die na de overwinning tot Graaf van Kent werd benoemd, om de glorieuze overwinning te memoreren.

Het zou zo zijn dat het tapijt van Bayeaux ook de beroemde komeet van Halley toont. Het zou hier om de oudste nog bekende waarneming van de komeet in Europa gaan.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tapijt_van_Bayeux&oldid=508732"