Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Tenzin Gyatso

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dalai Lama 1430 Luca Galuzzi 2007crop.jpg

De Dalai Lama is de geestelijk leider van Tibet, een gebied dat door China op gewelddadige wijze is ingelijfd. Zijn echte naam is Tenzin Gyatso en hij is geboren op 6 juli 1935. De Dalai Lama heeft zijn hele leven gewijd aan het opkomen voor de rechten van de Tibetanen. Al het onrecht dat China hen aandoet (martelen, mishandelen en discrimineren) brengt hij in de wereld onder de aandacht. Hij wordt door de Chinezen een terrorist genoemd. Ze willen niet dat de wereld weet wat er in Tibet aan de hand is. Uit veiligheidsoverwegingen woont de Dalai Lama in India sinds de Tibetanen in 1959 in opstand kwamen tegen de Chinezen.

De Tibetanen, de inwoners van Tibet, krijgen steun van veel landen, maar de meeste landen steunen hen niet omdat ze bang zijn voor "economische sancties" van China. De Chinese economie drijft weliswaar voor 90% op de export, maar ze kunnen ook grote orders geven om dingen te laten maken waar ze zelf niet zo goed in zijn, bijvoorbeeld vliegtuigen of waterbouwkundige werken. In juni 2009 was de Dalai Lama op uitnodiging in Nederland. Uit angst voor sancties uit Peking durfde premier Balkenende de Dalai Lama niet persoonlijk te ontmoeten. Hij stelde dus economische overwegingen boven principes.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tenzin_Gyatso&oldid=651496"