The Birth of a Nation

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Birth-of-a-nation-poster-color.jpg

The Birth of a Nation (De Geboorte van een Land), soms ook The Clansman genoemd, is een Amerikaanse film in 1915. De film is gemaakt door regisseur D.W. Griffith en wordt gezien als een van de eerste grote Hollywoodfilm. Het is een van de eerste lange films. De film heeft geen geluid. Er bestaat zowel een ingekleurde versie als een zwartwitversie van de film. De film is verantwoordelijk voor vele filmtechnieken, die nog steeds gebruikt worden (zoals de close-up en de achtervolgingsscene). Toch is de film ook erg historisch incorrect en wordt gezien als een van de meest racistische films ooit gemaakt. Desalniettemin was The Birth of a Nation een groot succes en was tot aan Gone with the Wind (1939) de populairste Amerikaanse film.

De film heeft een complex verhaal. Het eerste deel van de film speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en laat beide kanten van de oorlog zien. Het tweede deel van de film gaat over de periode na de oorlog, de Reconstructie. Voor op het laatste gedeelte van de film is veel kritiek. Afro-Amerikanen worden hier namelijk negatief afgebeeld. Ook op de conclusie van de film is kritiek; de Ku Klux Klan wordt namelijk opgericht om blanke mensen te beschermen tegen Afro-Amerikanen. De film wordt gezien als direct verantwoordelijk voor het heroprichten van de KKK is het echte leven. De film geeft over het algemeen een misleidend beeld over de oorlog en de periode erna. Ook worden veel Afro-Amerikaanse karakters gespeeld door blanke acteurs in blackface.

Toch heeft de film een belangrijke status in de (Amerikaanse) filmgeschiedenis. De film maakte geschiedenis voor zijn complexe camera-shots. De close-up en achtervolgingsscènes komen voor het eerst in deze film voor. Daarnaast was het de eerste film met eigen muziek. Griffith combineerde bestaande muziekstukken met speciaal gemaakte stukken. Daarnaast waren er voor de belangrijkste personages eigen melodieën. Ook werden scenes op een bepaalde manier ingekleurd dat de kleur overeenstemde met de stemming van de scene.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Birth_of_a_Nation&oldid=761808"