Thracië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thracië met de grenzen van de landen

Thracië (Latijn: Тhracia, Grieks: Θράκη, Thráki, Bulgaars: Тракия, Тrakija, Turks: Trakya) is een regio in de Balkan. Thracië is verdeeld over drie landen: Griekenland (zuidwesten), Turkije (zuidoosten) en Bulgarije (noorden). Thracië ligt op een erg belangrijke plek. Het vormt de grens tussen Europa en Azië. Er is dan ook vaak en lang om gevochten.

Tegenwoordig zijn grote steden in Thracië Istanbul en Edirne in Turkije, Alexandropoulos in Griekenland en Plovdiv en Burgas in Bulgarije.

Geografie

Thracië is een vrij bergachtig gebied. De Bosporus scheidt het van Anatolië. Het grenst verder aan de Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. Het beslaat de Bulgaarse oblasten Burgas, Chaskovo, Kardzjali, Jambol, Pazardzjik, Plovdiv, Sliven, Smoljan en Stara Zagora, het oostelijke deel van de Griekse regio Oost-Macedonië en Thracië en de Europees Turkse provincies Edirne, Tekirdağ, Kırklareli en een deel van Istanboel. De noordgrens van Thracië komt grotendeels overeen met de Donau.

Geschiedenis

De Romeinse provincie Thracia

Thracië werd in de oudheid bewoond door de Thraciërs, een volk bestaande uit verschillende stammen die constant met elkaar vochten. Ze spraken het Thracisch, een taal die niet op het Grieks leek en wellicht een hele verre voorouder van het Albanees was. De Thraciërs waren niet alleen vaak met elkaar in oorlog, ook met de Grieken konden ze goed vechten. Maar langzaam bezetten de Grieken de kust. In de zesde eeuw voor Christus werden de kolonies Apollonia en Byzantion (later Byzantium, Constantinopel en Istanboel) gesticht. Meer kolonies volgden, alhoewel om de zoveel tijd er weer eentje werd verwoest.

Een klooster in het Griekse deel van Thracië

Maar er was niet alleen haat. Uit archeologische vondsten is op te maken dat er ook best wel wat handel is geweest tussen de oude Grieken en de Thraciërs. De Grieken namen dan ook wat dingen van dit volk over. De god Ares bijvoorbeeld. En ook Orpheus, een beroemd figuur in de Griekse mythologie, vindt zijn oorsprong in Thracië. Maar de Thraciërs namen verder niks over van de Grieken en toen het machtige Perzië de Griekse stadstaten dreigde te vermorzelen vochten de Thraciërs zij aan zij met de binnenvallende Perzen. Desondanks bewonderden de Grieken de Thraciërs om hun muziek, voor de rest werd vooral op hen neergekeken als een stelletje barbaren. Herodotus zei wel bewonderend dat de Thraciërs het meest talrijke volk waren na de Indiërs en dat zij, als ze zich hadden verenigd, een enorm rijk hadden kunnen veroveren.

Later bezetten de Griekse Macedoniërs Thracië en verviel langzaam de Thracische cultuur. Thracia werd een Romeinse provincie, maar had te lijden van de invallen der Goten en Slaven. Wel werden steden als Hadrianopolis (Edirne) en Sardica (Sofia) gesticht. Rond de 5de eeuw na Christus was ook de Thracische taal compleet uitgestorven.

De Byzantijnen en Bulgaren hebben hierna eeuwen om de regio gevochten, die voor hun allebei zeer belangrijk was. Maar zoals in de geschiedenis vaker te zien is: wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Die derde was in dit geval het Ottomaanse Rijk, die het verzwakte Bulgarije én het Byzantijnse Rijk veroverde (en natuurlijk ook Thracië).

In de periode 1912-1914 waren de Balkanoorlogen aan de gang. Hierin veroverden Bulgarije en Griekenland grote delen van Thracië. Vooral Bulgarije had in het begin niks te klagen, maar later kwam een groot stuk van de Bulgaarse veroveringen bij Griekenland. Na de Tweede Wereldoorlog was er sprake van dat bijna heel Thracië Grieks zou worden, maar dit is door zwaar Turks en Bulgaars verzet niet gebeurd.

Bekende Thraciërs

  • Orpheus
  • Spartacus
  • Een groot aantal Romeinse keizers, zoals Maximinus Thrax, Licinius, Galerius en Aureolus

Wist je dat..

  • Er een speciale studie is die thracologie heet?
  • De Thraciërs in de oudheid bekend stonden als de beste huurlingen?
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thracië&oldid=546827"