Transgender

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gay Pride Flag.svg
De transvlag is een vlag die vaak door transpersonen wordt gebruikt om hun genderidentiteit of identiteit in het algemeen uit te dragen.

Een transgender of transpersoon is iemand die qua gender anders is dan het biologische geslacht. Mensen die geen man of vrouw zijn (non-binair) zijn ook transgender.

Transgender zijn staat los van iemands seksualiteit. Veel mensen die transgender zijn, hebben last van genderdysforie (of geslachtsidentiteitsstoornis); dit is een psychologische gesteldheid waarbij iemand droefheid voelt over het biologische geslacht en soms professionele hulp kan gebruiken. Vaak is er ook een verband met onzekerheid, omdat transpersonen bang zijn dat ze niet zullen worden geaccepteerd.

Sommige transgendermensen kiezen ervoor om operaties te ondergaan om van geslacht te veranderen, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen hebben spijt van de operatie; dit geldt voor minder dan 1% van de mensen. In de meeste gevallen is dat omdat hun omgeving hun trans-zijn niet accepteert, of omdat er medische redenen zijn die de transitie moeilijk maakten. In enkele gevallen bleken mensen toch geen transgender te zijn.

Voor transpersonen is het vaak erg lastig om te gaan met het trans-zijn. Ook is het voor hen dikwijls moeilijk om te vertellen aan anderen. Uit onderzoek blijkt dat het respecteren van transpersonen het proces (hoe ermee omgaan, hoe ermee leren leven, hoe verder enzovoorts) voor hen makkelijker maakt.

Informatie

Programma's en video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Transgender&oldid=861528"