Trombose

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Zo ziet Trombose er uit in je aderen

Trombose is bloedstolsel, dat tegen de wand van een bloedvat is gaan zitten, waardoor het bloedvat afgesloten wordt.

Dit kan ontstaan door weinig tot niet bewegen van je benen waardoor je bloed dik wordt.

Wat is Trombose

Bij bedlegerige patiënten werkt de spierpomp nauwelijks. Diepliggende beenaders worden afgeklemd tegen het scheenbeen en raken beschadigd. De trage stroom en de irritatie van de vaatwand lokken samen diepe veneuze trombose uit. De combinatie roken met gebruik van de 'pil' of oestrogenen (tegen 'overgangsklachten') staat in een kwaad daglicht vanwege het tromboserisico. Een recente bevalling werkt trombose in de hand. De vaak grote stolsels zitten dan met name in de bekkenaders. Men spreekt dan van een 'kraambeen'. Een snel herstel van de vochtbalans na de bevalling en snelle mobilisatie moeten preventief werken. Ook kwaadaardige gezwellen verhogen vaak de stolbaarheid van het bloed. Tenslotte zijn er erfelijk bepaalde eigenschappen, die het tromboserisico aanmerkelijk verhoogt. De patiënt klaagt over een moe en zwaar gevoel in het been. Het been voelt warm aan, is rood en gezwollen. De pols kan versnellen en de temperatuur wordt iets hoger. Bij deze symptomen is aanvullende diagnostiek nodig. Bij sterke aanwijzingen voor trombose is antistolling vereist. Zolang de ader niet volledig door het stolsel afgesloten is, stroomt er nog bloed langs. Er kan van het ene op het andere moment een kleinere of grotere embolie ontstaan. Als het stolsel de ader volledig afsluit neemt het oedeem toe. Compressietherapie met een elastische kous moet dit oedeem bestrijden. Deze behandeling wordt enkele jaren voortgezet .Ook in de arm kan veneuze trombose optreden, maar dat is een stuk zeldzamer.

Diagnose en behandeling

Men kan een trombosebeen en longembolie redelijk betrouwbaar aantonen door een combinatie van onderzoeken. Een paar voorbeelden:

  • een risicoscore op basis van symptomen
  • echografie van de aders in het been
  • op een ECG kan men zien dat de rechter harthelft overbelast is

Voorkomen

  • Bewegen van je armen en benen.
  • Trombose spuit die zorgt dat als niet kan bewegen dat je bloed niet dik wordt.
  • Bloedverdunners (medicijnen)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trombose&oldid=751583"