Tromsø

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tromso location.png

Tromsø is een stad in het noorden van Noorwegen. In de stad wonen ongeveer 64.000 mensen. Tromsø is de hoofdstad van de Noorse provincie Troms.

De stad heeft als bijnaam Parijs van het Noorden.

Er is geen tijdverschil met Nederland en België.

Geschiedenis

Ligging Tromsø.png
Universiteit van Tromsø

Archeologen zeggen dat 10.000 jaar geleden de streek rond Tromsø bewoond was. Dit bleek uit archeologische vondsten. De eerste kerk werd in 1252 gebouwd.

In de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers Noorwegen binnenvielen (9 april 1940), vestigde de Noorse regering zich hier. Heel de oorlog bleef Tromsø gespaard, als enige stad in Noord-Noorwegen.

Na de oorlog ging het steeds beter met Tromsø. In 1960 werd er een brug gebouwd naar het vasteland, in 1964 werd er een luchthaven geopend en in 1968 kwam er een universiteit.

In de nacht van 13 op 14 mei 1969 woedde er een grote brand in het centrum van de stad. Er vielen geen doden, maar 14.000 mensen werden dakloos. Dat was toen meer dan de helft van de bevolking.

Ligging

Tromsø ligt op 70° noorderbreedte, wat overeenkomt met de ligging van Alaska. De stad ligt boven de poolcirkel, waardoor tussen eind mei en half juli de middernachtzon is te zien. Van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnacht.

Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsøya. Een 1016 meter lange tunnel verbind dit eiland met het vasteland.

Bevolking

Van de 64.000 inwoners, wonen 50.000 op het eiland. De stad heeft een oppervlakte van 2558 km², waarvan 1434 km² op het vasteland ligt en 1124 km² verspreid over meerdere eilanden. Hiermee is Tromsø een van de meest uitgestrekte steden van Europa.

In de stad worden wel meer dan 100 nationaliteiten aangetroffen. Dit komt mede door de universiteit die er zit, waar studenten van over de hele wereld naar toe komen.

De bevolking spreekt er Samisch. Dat is een verzamelnaam voor de talen die de mensen in Noord-Noorwegen, Noord-Zweden, Noord-Finland en Noord-Rusland spreken.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tromsø&oldid=587628"