Turfschip van Breda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Turfschip van Breda was een list in de 80-jarige oorlog. Die list ging als volgt:

In februari 1590 wilde Adriaen van Berg uit Leur Breda overnemen van Filips II. Adriaen had een goed plan bedacht; Hij was een schipper en vervoerde vaak turf (brandstof) naar het Kasteel van Breda, waar het Spaanse leger was. Hij kwam zo vaak dat zijn schip niet meer gecontroleerd werd, dus hij bedacht dat hij door middel van zijn turfschip een leger naar het Kasteel kunnen smokkelen.

Adriaen vertelde dit plan aan prins Maurits. Deze man zag het plan wel zitten en stuurde Johan van Oldenbarneveld om de het plan te regelen. Van Oldenbarneveld benoemde toen Charles de Héraugière tot de bevelhebber.

Charles de Héraugière stond op 25 febuari 1590 klaar met 75 soldaten. Deze mannen moest in het schip geladen worden, maar Adriaen kwam pas uren later opdagen, omdat hij zich had verslapen, waardoor ze besloten hadden het de volgende dag opnieuw uit te voeren. De volgende dag zag Adriaen het plan opeens niet meer zitten en trok zich terug. Zijn 2 neven vonden het zonde en namen de leiding over van Adrian.

Na 2 dagen varen, wegens het weer, werd Breda bereikt. Die 2 dagen hebben de soldaten in de kou gewacht. Pas laat in de avond, op 3 maart, voeren ze de grachten van Breda in. Eenmaal bij de waterpoort van het Kasteel botste het schip en raakte het lek. Door harder te pompen zonk het schip net niet.

Midden in de nacht kwamen de soldaten uit het schip zetten, het kasteel in. De bezetters van het kasteel wisten niet wat ze overkwam. Ze hadden dan wel 6 keer zo veel mannen, maar de bezetters vluchtten of werden gevangengenomen door de soldaten van het schip. Sommige zeggen dat het kasteel gewoon een minimale bezetting had die dag, omdat de Spanjaarden die dag in de stad carnaval vierden.

Op 4 maart gaven de bezetters zich definitief over en prins Maurits Breda kwam in Breda. De Spanjaarden probeerden al snel weer de stad te heroveren, maar het werd voorkomen door van Oldenbarnevelt die had ingegrepen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turfschip_van_Breda&oldid=595895"