Turkse talen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van de Turkse talen

De Turkse talen zijn een taalfamilie van minstens 35 verschillende talen. Naast het Turks vallen ook het Kazachs, het Kirgizisch, het Turkmeens, het Azerbeidzjaans en het Oezbeeks onder deze familie. De Turkse talen worden voornamelijk gesproken in Siberië, Centraal-Azië, de Kaukasus en Klein-Azië. In totaal hebben de Turkse talen samen 220 miljoen sprekers, waarvan het Turks het grootste is.

Hoewel het om aparte talen gaat, lijken de talen zo erg op elkaar dat ze soms als dialecten beschouwd worden. Sprekers van verschillende Turkse talen kunnen elkaar namelijk vaak redelijk verstaan. De Turkse talen hebben ook overeenkomsten met het Japans, het Koreaans en het Mongools. Soms wordt daarom gezegd dat deze talen weer onderdeel zijn van een grotere taalfamilie, genaamd de Altaïsche talen. Taalkundigen zijn het echter niet allemaal met elkaar eens of dit ook echt het geval is.

Overzicht

In totaal zijn er zo'n 35 Turkse talen. De taalfamilie is weer in kleinere groepen ingedeeld. Dit zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turkse_talen&oldid=733314"