Verkoudheid

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Man die niest

Verkoudheid is een ontsteking in het slijmvlies. Het wordt opgelopen door een verkoudheidsvirus.

Iemand die verkouden is, heeft een virale infectie in de luchtwegen. Dat betekent dat een verkoudheidsvirus die infecte heeft veroorzaakt. Een verkoudheid duurt tussen de vijf en zeven dagen. Als een verkoudheid langer aanhoudt, is het beter om naar de dokter te gaan. De verkoudheid kan namelijk over zijn gegaan in een griep.

Oorzaak en kenmerken

Een verkoudheid ontstaat door een ontsteking in het neusslijmvlies. Hierdoor maakt het lichaam extra slijm aan. Normaal gesproken zit er al slijm in het slijmvlies. De verkouden persoon krijgt dan vaak een verstopte neus of een loopneus, en/of moet vaak niezen. Dit vele niezen gebeurt doordat de neusslijmvliezen overgevoelig zijn worden voor prikkels. Dat wil zeggen dat ze veel sneller het gevoel hebben dat er iets uit de neus moet, waardoor de verkouden persoon vaker niest.

Een verkoudheid ontstaat door een virus en niet door een bacterie. Een bacterie is namelijk eencellig en een organisme op zichzelf. Een virus is alleen genetisch materiaal en dus niet zelfstandig zoals een bacterie. Bacteriën zitten namelijk altijd in het lichaam en kunnen dingen op zich. Een virus leeft in de cellen van levende wezens, neemt de controle over van die cellen en verandert hoe die cellen zich delen.

Symptomen

Vrijwel alle ziektes hebben symptomen. Symptomen zijn herkenningspunten van bijvoorbeeld een ziekte. Symptomen van een verkoudheid zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verkoudheid&oldid=832728"