Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Vijfjarenplan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het symbool van het eerste vijfjarenplan van de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland)

Een vijfjarenplan is een plan met een aantal doelstellingen die men in vijf jaar wilt of moet halen. Vooral in de Sovjet-Unie en andere communistische plannen waren de vijfjarenplannen erg belangrijk. Tegenwoordig gebruiken ook niet-communistische landen, zoals India, en bedrijven ze. In dit soort gevallen zijn het meer richtlijnen om een beeld te geven hoe men er over vijf jaar voor wilt staan.

In de Sovjet-Unie moesten vijfjarenplannen echter gehaald worden. In een vijfjarenplan stond in detail hoeveel er van elk product geproduceerd moest worden, bijvoorbeeld x aantal schoenen. Dit was een voorbeeld van de planeconomie van de Sovjet-Unie. Een planeconomie is een economie waarbij alles in hadden is van de staat en geproduceerd wordt volgens dit soort plannen. De plannen moesten ervoor zorgen dat de industrie in de Sovjet-Unie snel zou aanslaan. Vooral onder Josef Stalin was het belangrijk dat men de doelen haalden, omdat je anders zo naar een strafkamp gestuurd kon worden!

Het probleem van de vijfjarenplannen waren dat ze te gedetailleerd en te ambitieus waren. Hierdoor werden veel vijfjarenplannen niet gehaald of aangepast omdat men het anders niet zou halen. Toch zijn er ook een paar vijfjarenplannen geweest die door meevallers sneller dan vijf jaar werden gehaald. Een ander probleem met de plannen was dat men nooit de behoeften van de bevolking over vijf jaar weet, waardoor er een tekort aan producten kan ontstaan. In totaal zijn er 12 vijfjarenplannen geweest. Het 13e vijfjarenplan zou in 1991 ingaan, maar door de val van de Sovjet-Unie is deze nooit uitgevoerd ook al is het wel opgesteld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vijfjarenplan&oldid=651709"