Vliegsimulator

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nagemaakte cockpit voor de vliegsimulator
Farm-Fresh bullet go.png Bedoel je het spel Microsoft Flight Simulator X? Klik dan hier.

Een vlieg(tuig)simulator, ook wel een vluchtnabootser genoemd (Engels: flight simulator), is een apparaat waar men heel erg realistisch een vliegtuig mee kunnen besturen zonder dat je er echt in zit. Je bestuurt een vliegsimulator, net zoals bij een echt vliegtuig en de cockpit is precies nagemaakt. Als je om je heen kijkt in een vliegsimulator lijkt het alsof je echt in een vliegtuig zit. Vliegtuigsimulators worden gebruikt voor de opleiding van piloten maar mensen kunnen ook betaald in een vliegsimulator vliegen, uiteraard met begeleiding.

Bij een vliegsimulator zijn alle mogelijkheden, zoals bij een echt vliegtuig mogelijk. Piloten in opleiding kunnen in een vliegsimulator bijvoorbeeld oefenen hoe ze een crash kunnen voorkomen of wat ze moeten doen bij turbulentie. Ook voel je de bewegingen van het vliegtuig in een vliegsimulator ook echt, denk aan turbulentie of een harde landing.

Soms gaan ex-piloten ook in een vliegsimulator om voor de plezier een paar uurtjes te vliegen.

Bewegingen

Er zijn 2 soorten vliegsimulator; vliegsimulators met bewegingen en vliegsimulators zonder bewegingen. Bewegingen maken het realistischer, in geval van turbulentie voel je dit bijvoorbeeld ook, en als je een bocht naar links maakt, voel je ook alsof je naar links gaat. Kleinere simulators hebben geen bewegingen en zijn goedkoper en minder realistisch. In Nederland is dit bij de meeste simulators (met uitzondering Schiphol) het geval.

Prijs

De kosten voor een vliegsimulator die volledig is; dus met het realistisch zicht, bewegingen en een volledig nagemaakte cockpit, is erg duur. Het prijskaartje voor een vliegsimulator ligt tussen de 10 en 15 miljoen euro.

Een vliegsimulator zonder bewegingen kan een pak goedkoper worden: 2 tot 10 miljoen euro.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vliegsimulator&oldid=532441"