Vojvodina

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vojvodina
Војводина
Flag of Vojvodina.svg Coat of arms of Vojvodina.svg

Vojvodina in Serbia.svg

Hoofdstad Novi Sad
Oppervlakte 21.614 km²
Inwonersaantal 1.916.889
Talen Servisch, Hongaars, Slowaaks, Roemeens, Roetheens en Roma

Vojvodina is een autonome provincie in Servië. Het gebied ligt in het noorden van het land en grenst aan Hongarije, Kroatië en Roemenië. Vojvodina is de enige regio van Servië, die niet op de Balkan ligt. In de regio liggen veel belangrijke Servische steden, waaronder Novi Sad, dat de hoofdstad van de regio is. De regio staat bekend om de grote Hongaarse minderheid. Daarnaast leven er nog kleinere minderheden, zoals Slowaken, Roemenen en Roma.

De naam Vojvodina betekent letterlijk graafschap. Het gebied werd vroeger bestuurd door een markgraaf of hertog (een vojvoda). Het gebied heeft lange tijd bij Hongarije gehoord, tijdens de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog viel dit land uiteen en Hongarije was door het verdrag van Trianon het gebied af te staan aan het nieuwe land Joegoslavië. Het gebied werd onderdeel de deelrepubliek Servië en pas in 1963 werd het een autonome provincie. Dit betekent dat Vojvodina meer dingen zelf mocht regelen. In 1974 werden deze bevoegdheden uitgebreid, maar in 1990 werden ze weer teruggedraaid. Uiteindelijk kreeg Vojvodina in 2009 weer meer zelfbestuur van het Servische parlement na jarenlang onderhandelen.

Bestuurlijke indeling

Vojvodina is verdeeld in zeven districten. Dit zijn:

Deze districten zijn weer verdeeld in gemeenten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vojvodina&oldid=698836"