Voodoo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voodoo is een religie met verschillende gewoontes en gebruiken. In elk land, stad en dorp is voodoo anders. Wel gelooft elke gelovigen in een oppergod die de wereld heeft gemaakt en dat er nog een heleboel andere goden bestaan.

Geschiedenis

De geschiedenis van de voodoo is begonnen door de slavenhandel van West-Afrika naar West-Indië. Er zijn veel slaven uit het Franse deel van Afrika naar Saint Dominique vervoert en is door Franse invloeden de naam Vodou ontstaan. Later is het dus Voodoo geworden in Engeland en Nederland. Het was moeilijk om bij de slavenhandels te verhandelen want elk land had een eigen woord voor voodoo. Slaven werden dus vroeger voodoo genoemd. Voodoo is een van oorsprong West-Afrikaanse godsdienst, die vooral is verspreid naar Zuid-Amerika en het Caribische gebied. De slaven namen later hun geloof mee naar de andere werelddelen.

Wie heeft voodoo bedacht?

Er is geen voodoo-boek waarin staat wat je wel mag en niet mag doen. Aanhangers van de voodoo leren van hun ouders wat wel mag en wat niet mag. Er zijn wel boeken over de voodoo. Daarin staat hoe het geestenrijk met alle goden en godinnen in elkaar zit en wat de taken van de voodoo-priesters en priesteressen zijn. Het voodoo-geloof kent geen stichter leider of kerkhoofd.

Het geloof

Voodoo-god

Voodoo-aanhangers geloven in het bestaan van een god, een soort oppergod. Die god is zo groot en machtig dat stervelingen er niet mee kunnen praten. Deze god wordt nooit afgebeeld en heeft verschillende namen. De meest voorkomende namen zijn: Mawu Bondye. "Bondye" komt van het Franse Bon Dieu, dat betekent letterlijk goede god.

Geesten

Geesten wonen op heel erg veel plekken zoals: in de lucht, in het water, en in bomen. Maar ook in dingen die door mensen zijn gemaakt, zoals poppen kruisen of rituele voorwerpen. Er zijn honderden geesten.

Gelovigen

Voodoo-aanhangers geloven dat een god de wereld gemaakt heeft en dat er een heleboel goden, godinnen en geesten van voorouders zijn. De geesten van goden kunnen in mensen lichamen wonen.

Eng?

Veel mensen vinden voodoo gevaarlijk,dat het iets slechts is, maar voodoo is alleen maar een geloof. Het enige wat er eng aan kan zijn zijn de poppetjes waar je spelden in stop en dat de gene waar je de pop naar hebt vernoemt pijn leidt. Voor de rest is het gewoon een geloof dat niet gevaarlijk is

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voodoo&oldid=586155"