Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niveaus in het
voortgezet onderwijs
in Nederland

vwo

Gymnasium
Atheneum

havo
vmbo

Theoretische leerweg (mavo)
Gemengde leerweg
Kaderberoepsgerichte leerweg
Basisberoepsgerichte leerweg
lwoo

Praktijkonderwijs

Portaal  Portal.svg  Nederland

Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, afgekort tot vwo, is het hoogste niveau van de middelbare school. Als je je vwo-diploma hebt gehaald, kun je naar de universiteit.

Het vwo duurt 6 jaar, en na 3 jaar moet je profiel kiezen. De eerste 3 jaren worden beschouwd als de onderbouw, klas 4 t/m 6 als bovenbouw. Profiel kiezen betekent dat je een vakkenpakket kiest. Je kunt kiezen uit 4 profielen:

Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek worden allebei ook wel de 'natuurprofielen' genoemd, deze kun je kiezen als je iets in de medische wereld of technische wereld wilt doen, dus als je dokter of ingenieur wilt worden. Economie en Maatschappij kun je kiezen als je iets met Economie of in de bedrijfswereld wilt doen, dus als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt opzetten. Cultuur en Maatschappij wordt vaak het 'pretpakket' genoemd, vaak wordt dit profiel door mensen gekozen die bijvoorbeeld naar het conservatorium (soort muziekschool) willen.

Het vwo is onder te verdelen in 2 niveaus: het atheneum en het gymnasium. Atheneum is gewoon vwo, en zo wordt het ook gewoon genoemd, Gymnasium is vwo + Grieks of Latijn en soms filosofie.

Je hebt ook tvwo, ook wel tto of tweetalig vwo genoemd. dat betekent dat de meeste lessen in het Engels worden gegeven. behalve de talen (Duits, Frans, Nederlands, eventueel Spaans)

Hoe kom ik op het vwo?

Na 8 jaar basisonderwijs krijg je een advies van je leerkracht. Als dat lager is dan VWO moet je minimaal 538 punten scoren op de CITO. Zodra je deze uitslag hebt dan neem je contact op met de school waar je heen wilt. Deze school zal je een aanmeldingsformulier sturen. Zodra dit is gedaan, dan krijg je een bevestiging dat je na de zomervakantie naar deze school kan.

vwo+

Dit is een opleiding waarbij je naast je basisvakken enkele vakken extra krijgt. Vaak zijn dit Latijn en Filosofie, maar sommige scholen bieden daarnaast ook andere vakken extra aan. Je dient voor vwo+ wel minimaal 542 punten te hebben gescoord (CITO)

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voorbereidend_wetenschappelijk_onderwijs&oldid=872959"